Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Započnite ovu naviku

Kardiolog objasnio kako je meditacija povezana sa zdravljem srca i zašto ju on prakticira svaki dan

Shuttershock
14.06.2021.
u 07:00

Meditacija se, kaže dr. Junger, najčešće povezuje s mentalnim zdravljem, a manje se spominje njena veza sa zdravljem srca, no prema njemu i tu može imati veliku ulogu

Mislim da malo koja aktivnost na zdravlje srca djeluje učinkovito kao meditacija pa, iako mi ne uspije baš uvijek, i sam nastojim svaki dan barem kratko meditirati, rekao je kardiolog dr. Alejandro Junger.

Meditacija se, kaže Junger, najčešće povezuje s mentalnim zdravljem, a manje se spominje njena veza sa zdravljem srca, no prema njemu i tu može imati veliku ulogu.

Nekoliko je studija tako proučavajući utjecaj meditacije na krvni tlak pokazalo da smanjenje stresa uslijed meditiranja može značajno smanjiti i sistolički i dijastolički tlak.

Gledajte kod kuće kao s tribina: donosimo vam 5 razloga zašto je veliki televizor važan

1/7

- Osim što krvni tlak drži 'u normali', meditacija smanjuje i razinu kortizola i drugih hormona čija razina raste kao posljedica stresa - rekao je Junger za Mind Body Green i dodao da je stres usko povezan s mnogim srčanim i kardiovaskularnim bolestima, pa je logično da prakticiranje meditacije pomaže smanjiti rizik od razvoja istih...

Foto: screenshot/facebook

I premda dosad sakupljeni dokazi nisu dovoljni da meditacija postane priznati tip liječenja, American Heart Association, uz druge terapije, za bolesti srca i krvožilnog sustava preporučuje i prakticiranje meditacije.

- S meditacijom možemo postići više nego što bismo mogli s mnogim kombinacijama terapija, a koje bi sigurno imale i neke neželjene nuspojave, što meditacija nema - objasnio je Junger i dodao da 'nikad nije kasno da taj oblik duhovnog vježbanja uvrstite u svoju svakodnevnu rutinu'. 

Kako početi meditirati

Mnogi misle da kod meditiranja trebamo šutke sjediti sami sa svojim mislima, ali to je samo jedna vrsta meditacije: postoji više načina prakticiranja, a najbolje je da svatko sam potraži koji sve tipovi meditacije postoje (njih 12) i kako se koji provodi - i onda usvoji onaj koji mu najviše odgovara. 

- Ako želite meditirati sami, bez pomoći učitelja, ali vam je teško dulje vrijeme mirno sjediti, možda vam najbolje odgovara 'joga meditacija' u kojoj se vježbajući jogu usmjerite i na disanje - zaključio je kardiolog, a to je samo jedan od mogućih 12 načina meditiranja...

Kako održavati težinu nakon 50. godine života?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije