Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasnost na tanjuru

Kalorična hrana direktno utječe na pojačanu pospanost

spavanje
Photos.com
22.06.2011.
u 14:55

Visokokalorične namirnice usporavaju rad mozga što organizam uspavljuje jer se tijelo koncentrira na probavu

Istraživanje prezentirano na 25. godišnjem sastanku Associated Professional Sleep Societies LLC (APSS) navodi kako dnevna pospanost može utjecati na kontrolu mozga u prisutnosti izazovne visokokalorične hrane.

Istraživači su proučavali 12 zdravih osoba dobi između 19 i 45 godina koji su podvrgnuti magnetskoj rezonanciji dok su im predočavane slike visokokaločne i niskokalorične hrane te kontrolne slike biljaka i stijena. Dnevna pospanost mjerena je Epworth skalom pospanosti.

Prema rezultatima, veća dnevna pospanost povezana je sa smanjenom aktivnošću u prefrontalnom korteksu tijekom vizualne prezentacije slika visokokaloričnih namirnica prenosi portal vitamini.hr.  Prefrontalni korteks je područje mozga koje igra važnu ulogu u odvijanju procesa inhibicije.

Ključne riječi

Komentara 4

KA
karambita
15:32 22.06.2011.

Kako je krenulo, bogami vecina naroda u Hrvatskoj nece vise nikako spavati

Avatar gmail
gmail
21:57 22.06.2011.

Wow otkrića. Malo kasne za Židovima i postom. 3000 godina i kusur.

OB
-obrisani-
07:48 24.06.2011.

Što više jedemo - to više kenjamo Idemo više na šekret,trošimo više papira i vode,a kriza je. Kada Hrvati ne bi jeli,vjerujem kako bi mnogo uštedjeli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije