Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivi rezultati

Kakvi ste u seksu? To će otkriti vaša osobnost!

Shutterstock
12.03.2024.
u 22:00

Psiholozi još od ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća prikupljaju dokaze o tome kakve veze vaša osobnost ima sa sposobnošću uživanja u seksu

Jeste li neurotični? Ekstrovertirani? Ugodni? I kakve to uopće ima veze kada je u pitanju seks? Neka su pravila možda univerzalna, ali to kakav ćete seks prakticirati i koliko ćete u njemu uživati, ne ovisi samo o vašem partneru, već i o tome kakvi ste u samoj srži, piše VICE

Psiholozi još od ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća prikupljaju dokaze o tome kakve veze vaša osobnost ima sa sposobnošću uživanja u seksu i raznim drugim aspektima seksualnosti. Pa tako nije novost da su ekstroverti seksualno aktivniji, imaju veći broj seksualnih partnera, učestalije seksualne odnose te da u njih ranije stupaju.

VEZANI ČLANCI:

Osim toga, ekstroverti će (u usporedbi s introvertima) češće upotrebljavati psihoaktivne supstance tijekom seksa, a rjeđe će upotrebljavati kondome. Oni su također skloniji eksperimentiranju u seksu i ukupno su zadovoljniji seksom. 

Neurotične osobe su pak sklone osjećanju krivice i anksioznosti vezane uz seks i mogu čak osjećati gađenje prema nekim aspektima seksualnog života. Dobra je vijest - mogu se brzo seksualno uzbuditi. Neka istraživanja pokazuju povećan rizik zaraze HIV-om kod neurotičnih osoba. Osobe koje postižu visoke rezultate na mjerama psihoticizma sklonije su bezličnom i neobaveznom, agresivnom i socijalno neprihvatljivom seksu, a pri tome imaju niži nivo seksualnog zadovoljstva i uzbuđenja.

GALERIJA: Jeste li među njima? Ovo su horoskopski znakovi koji se zaljubljuju `na prvu`

1/9

Očekivano, niska savjesnost vodi neupotrebi kondoma i povećanom riziku zaraze HIV-om, ali zanimljivo je da kod žena vodi i većem seksualnom uzbuđenju. Jedna od dimenzija ličnosti – ugodnost – također je povezana (negativno) s brojem seksualnih partnera, korištenjem psihoaktivnih supstanci prije ili tijekom seksa, ranijim upuštanjem u seksualne odnose i sklonosti preljubu.

Osobe s izraženom tzv. otvorenošću iskustvu češće će biti preokupirane seksom, imati povećanu seksualnu motivaciju, biti zainteresiranije za pornografske sadržaje i razmišljati o grupnom seksu, ali će također imati i nešto snižen osjećaje seksualnog zadovoljstva. I dok se neke stvari i ponašanja koja vode seksualnom (ne)zadovoljstvu mogu naučiti (ili odučiti) i promijeniti, ono što vi jeste u svojoj srži, uvijek će na neki način utjecati na vaš seksualni život. Jednako vrijedi i za čovjeka s kojim ste. 

Istraživanje pokazalo: Postoji veza između seksa i boljeg pamćenja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije