Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštitite se

Kako zaštititi svoj mobitel od hakera? Potrebno vam je samo pet minuta

Pixabay
29.06.2023.
u 08:00

Ova pauza od pet minuta pruža vam zaštitu od špijunskog softvera, jer zatvara vaše aktivne aplikacije i isključuje sve procese koji se izvode u pozadini.

Ako ste ikada nazvali tehničku podršku u vezi s vašim računalom ili telefonom, dobro ste upoznati s prvim pitanjem koje vam se postavi: jeste li ga pokušali isključiti i ponovno uključiti? Možda ste zakolutali očima na ovaj prijedlog nakon rješavanja tekućih problema, ali ponovno pokretanje često je brzo i pouzdano rješenje. A, isključivanje uređaja može imati i druge važne prednosti. Stručnjaci savjetuju da ponovno pokretanje telefona nije samo korisno za sitne popravke, već vas također može zaštititi od hakera, prenosi Best Life.

Razmislite o ponovnom pokretanju telefona svaki dan: Čuvanje vašeg telefona od hakera ponekad se čini kao teška bitka. Stalno nas podsjećaju da ažuriramo svoj softver i redovito mijenjamo svoje lozinke. Ali, australski premijer Anthony Albanese objašnjava da je isključivanje i uključivanje telefona na samo pet minuta podcijenjena linija obrane. "Svi imamo odgovornost. Jednostavne stvari, isključite telefon svake večeri na pet minuta", rekao je Albanese stanovnicima Australije prilikom imenovanja nacionalnog koordinatora za kibernetičku sigurnost. "Za ljude koji ovo gledaju, učinite to svaka 24 sata, učinite to dok perete zube ili bilo što već radite."

VEZANI ČLANCI: 

Albaneseov savjet o svakodnevnom ponovnom pokretanju češći je od tjednih ponovnih pokretanja koje preporučuje Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) u svom vodiču za najbolje prakse za mobilne uređaje, objavljenom 2020. Međutim, stručnjaci kažu da nema štete od redovitijeg ponovnog pokretanja.

Tehnički stručnjaci kažu da bi ponovno pokretanje trebalo biti dio vaše rutine: Ova pauza od pet minuta pruža vam zaštitu od špijunskog softvera, jer zatvara vaše aktivne aplikacije i isključuje sve procese koji se izvode u pozadini, rekao je dr. sc. Priyadarsi Nanda, viši predavač na Sveučilištu tehnologije u Sydneyu. Ovo je posebno važno jer možda niste svjesni da su zlonamjerne aplikacije aktivne na vašem telefonu. "Ako postoji proces koji se izvodi sa suparničke strane, isključivanje telefona prekida lanac, čak i ako je to samo za vrijeme dok je telefon isključen, to sigurno frustrira potencijalnog hakera", rekao je Nanda.

Ovaj se savjet čini dovoljno jednostavan za slijediti, no moglo bi pomoći postaviti dnevni podsjetnik jer je ponovno pokretanje "dobra kibernetička higijena" koja smanjuje određene rizike, rekao je dr. Arash Shaghaghi, viši predavač kibernetičke sigurnosti na Sveučilištu New South Wales.

VEZANI ČLANCI: 

Ponovno pokretanje otežava hakiranje: Dok Shaghaghi upozorava da vas ovaj trik ne može zaštititi od svake prijetnje, primjerice ako vam je zaporka već ukradena, ipak može biti otežati stvar za hakere. Kao što je rekao Neal Ziring, tehnički direktor NSA-ine uprave za kibernetičku sigurnost: "Ovdje je riječ o nametanju troškova tim zlonamjernim akterima."

Isključivanje i uključivanje telefona posebno je važno za "napade bez klika", koji ne zahtijevaju da kliknete na nedorečenu poveznicu ili e-poštu kako bi haker dobio pristup. Prema Shaghaghiju, ponovno pokretanje može izazvati napadače jer će možda trebati pronaći alternativna sredstva za iskorištavanje uređaja nakon ponovnog uključivanja.

Postoje i drugi ključni savjeti za vašu sigurnost: Osim dnevnog ili tjednog ponovnog pokretanja, Federalna komisija za trgovinu (FTC) ima i nekoliko savjeta za zaštitu vašeg telefona od hakera. Agencija preporučuje da telefon uvijek držite zaključan šesteroznamenkastim pristupnim kodom i osigurate da mu samo vi možete pristupiti putem otiska prsta, mrežnice ili prepoznavanja lica. FTC ponavlja potrebu za ažuriranjem softvera, kao i izradom sigurnosne kopije vašeg telefona. Također biste trebali omogućiti sustav koji vam pomaže locirati telefon ako ga izgubite ili izbrisati sve svoje podatke ako završi u krivim rukama.

Ovo su najpovoljnije europske destinacije za odmor u dvoje – naši susjedi dominiraju ovom listom:

Komentara 1

Avatar SamoUProlazu
SamoUProlazu
10:29 29.06.2023.

Savjeti na razini Pernara, samo jos nije rekao da telefon treba umociti u otopljeni vitamin C ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije