Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako uštedjeti?

Kako smanjiti račune za struju i vodu u kupaonici? Isprobajte ovih osam trikova

Shuitterstock
05.04.2023.
u 09:30

Cijene svega oko nas rastu i svi pokušavamo pronaći najbolje načine uštede. Ako slijedite ovih osam savjeta, smanjiti ćete si račune za struju i vodu.

U ovom ludom porastu cijena, većina nas traži načine kako da barem malo smanjimo svoje račune. Kupaonica je, zajedno s kuhinjom, jedan dio kuće koji može povećati troškove energije, s tuševima i kadama koji koriste puno vode. Međutim, postoji mnogo jednostavnih promjena koje možete napraviti kako biste smanjili troškove tijekom krize troškova života. Naravno, važno je da se svi iz vašeg kućanstva pridržavaju ovoga i da zajedničkim snagama smanjite račune, prenosi Metro.

1. Zatvorite slavinu dok perete zube: Slavina iz koje teče voda može potrošiti više od 10 litara vode u minuti, prema Energy Saving Trustu. Stoga, nije dobra ideja ostaviti slavinu da radi dok perete zube ili se brijete. Također, možete isključiti tuš dok nanosite šampon na kosu kosu, kako biste smanjili količinu vode koju koristite.

2. Koristite hladnu vodu za pranje lica: Zagrijavanje vode za pranje može uzrokovati skokovito povećanje vaših računa za energiju, a podaci Energy Saving Trusta pokazuju da to čini oko 12% tipičnih računa za energiju kućanstva koje se grije na plin. Koristite hladnu vodu kada perete lice ili, ako ste dovoljno hrabri, prijeđite na hladan tuš. Ovo pogotovo možete primjenjivati kada nam dođe toplije vrijeme i kada ćemo svi tražiti način da se osvježimo.

3. Popravite slavine koje kapaju: Slavine i glave tuša koje kapaju mogu dovesti do gubitka puno vode, a da ne spominjemo činjenicu da vas zvuk može potpuno izluditi. To se obično može popraviti u nekoliko sekundi, sve što trebate učiniti je zategnuti gumicu slavine.

4. Odaberite ispravnu opciju ispiranja: Mnogi zahodi sada imaju ugrađenu mogućnost dvostrukog ispiranja, koje koriste različite količine vode. Jednostavan način za uštedu energije je da koristite samo opciju koja koristi više vode kada obavljate veliku nuždu.

5. Zamijenite kadu tušem: Iako je priuštiti si malo vremena za opuštanje u kadi nedvojbeno daleko luksuznije iskustvo od pranja pod tušem, kupke troše puno više vode. Zapravo, Energy Saving Trust procjenjuje da ako jedno kupanje tjedno zamijenite četverominutnim tuširanjem, smanjit ćete svoje račune za energiju za 20 eura godišnje i uštedjeti 11 eura godišnje na računima za vodu.

6. Postavite tajmer za tuširanje: Većina nas se voli dugo opuštati ispod tuša. Mnogi razmišljaju o životu, neki pjevaju dok drugi samo uživaju u toplini vode. Ali, dok mi uživamo u tim dugim tuširanjima, voda teče i teče. Zato, postavite tajmer na vašim mobitelima kada se idete tuširati. Postavite ga na pet minuta te kad se upali, zavrište s tuširanjem.

7. Očistite svoj ventilator: Ventilatori za usisavanje dizajnirani su za izvlačenje vlage iz vaše kupaonice što pomaže u sprječavanju pojave plijesni. Ali, oni mogu biti nevjerojatno skupi za popravljanje ako se pokvare. U njima se mogu zarobiti čestice prašine i sićušni insekti, što znači da više ne rade ispravno. Trebali biste provjeravati svoj ventilator svaka tri mjeseca ili ako počne proizvoditi neuobičajenu buku. Jednostavnim brisanjem krpom očistite oštrice i učinite da radi kao nov.

8. Razgovarajte sa svima u svom kućanstvu: Dobro je razgovarati sa svima u vašem kućanstvu kako biste bili sigurni da su svi na istoj strani u pogledu vaše taktike uštede energije. Objasnite im zašto želite štedjeti energiju i podijelite s njima svoje savjete.

Prestanite ih raditi: Greške zbog kojih čišćenje doma traje duže nego što bi trebalo!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije