Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moje zdravlje

Kako protiv znojenja? Botoks zatvara žlijezde znojnice ispod ruku

Botoks protiv znojenja
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/7
19.05.2014.
u 11:38

Prije nego se prirodni protein primijeni, testom se određuje intenzitet znojenja

Dugogodišnje iskustvo i preporuka prijateljice bili su razlog da naša čitateljica G. I. (podaci u uredništvu) odluči isprobati tretman botoksom protiv znojenja.

– Nakon prvog dolaska već peti dan osjetila sam da mi ispod pazuha nije mokro, cijeli dan nisam morala upotrijebiti antiperspirante. Sada dolazim već treću godinu i nemam više brige zbog mokrih kolutova na bluzama i haljinama, a često mi je zbog njih znalo biti neugodno. Sve je bezbolno i ne mogu zamisliti da ljeto dočekam a da nisam bila na ovom tretmanu. Postao je dio moje njege, baš kao depilacija i anticelulitna masaža – prenosi iskustvo.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Dermatologinja Jelena Jakić iz Poliklinike Provena kaže kako je upravo injekcija botoksa najefikasniji i najjednostavniji tretman liječenja hiperhidroze.

– Ovaj preparat olakšava život ljudima koji pate zbog poremećaja, bilo da se radi o licu, rukama, stopalima ili pazusima. Uz njega znojenje se doista može zaboraviti na neko vrijeme. Najnovije studije pokazuju da se kod 80 posto pacijenata tretiranih botoksom znojenje smanji više od 50 posto, a učinak traje u prosjeku 200 dana, od šest do devet mjeseci – ističe dr. Jakić i dodaje da ovaj prirodni pročišćeni protein privremeno blokira djelovanje kemijskih aktivatora putem neurovegetativnog sustava na samu žlijezdu, koja je privremeno isključena.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

– Osim onih koji se pretjerano znoje, često se i zdrava populacija odlučuje na ovaj tretman tijekom proljeća i ljeta. Ne žele tragove znojenja na nježnoj ljetnoj garderobi. Prije samog tretmana na željenom području se mora napraviti test kojim će se utvrditi intenzitet znojenja. Na taj način odredit će se gustoća aplikacije botoksa. Preporučena doza je 100 IU na svaku stranu kada je riječ o aksilama. Najčešće se prvo jedna doza od 100 jedinica podijeli i pola se injicira na svaku stranu. Već nakon četiri do sedam dana uočava se prestanak znojenja. Ako osoba koristi cink kao nadopunu prehrani, djelovanje botoksa znatno se produljuje – kaže dermatologinja.

Tretman je bezbolan, izvodi se nakon lokalne anestezije kremom. Ne ostavlja tragove, a prvih nekoliko dana ne preporučuju se sauna, solarij i treninzi. Veliki problem rješava se bez kirurške intervencije i neželjenih djelovanja.

O znojenju čitajte i u novom broju magazina Moje zdravlje.

Foto: VLm

>>Ovako možete prepoznati je li to osip 'od vrućine'

>>Previše se znojite? 6 savjeta za rješenje ljepljivog problema

Komentara 2

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
12:09 19.05.2014.

znači, štetne tvari koje tijelo izlučuje znojenjem nakon botoksa i dalje ostaju u tijelu???

RM
rmd3
09:22 20.05.2014.

Kakav populisticki clanak za estetske mesare ovakve stvari jos promovirat di vam je bonton zdravlja i gradjanske odgovornosti ,sta ce te jos stavit da su izmislili da covijek netreba pisat i srat jer je to lose za nase tijelo .Sramite se ovakvih clanaka .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije