Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lijepo i teško u isto vrijeme

Kako je odrastati na Arktiku? 'Jeli smo sirovo meso beluga kita da bismo preživjeli'

Willow Allen
25.10.2023.
u 09:30

"Idemo na obalu i lovimo beluga kitove. Jedemo kožu ili mast, a kitove možete jesti sirove, smrznute ili kuhane. Imaju vrlo jak okus", pripovijeda Willow Allen

U zabačenom gradiću Inuvik, na sjeverozapadnim teritorijima Kanade, dom je 24-godišnje Willow Allen. Kad nastupi zima, zajednica od 3500 stanovnika mora preživjeti 33 dana bez sunčane svjetlosti, a temperature padnu i do -40 stupnjeva, pa je Willow morala živjeti od zemlje kako bi preživjela, prenosi Metro.

Odrastajući na Arktiku, Willow je živjela hraneći se sirovim mesom beluga kita koje je njezina obitelj lovila ljeti, a u proljeće su lovili guske i karibue, vrstu sobova. Willow, koja sada studira socijalni rad u Saskatchewanu u Kanadi, pripovijeda: "Idemo na obalu i lovimo beluga kitove. Jedemo kožu ili mast, a kitove možete jesti sirove, smrznute ili kuhane. Imaju vrlo jak okus."

VEZANI ČLANCI: 

"Kada se osuši, teksturom je poput junećeg mesa. Nije slično ničemu što sam jela. Oduvijek je bio dio kulture Inuvialuita. Nikada ne uzimamo više nego što nam je potrebno", dodaje. Samo Inuvialuitima je dopušteno kupovati i prodavati beluga kitove pa Willow mora dobiti posebnu dozvolu za transport mesa na jug.

Rekla je: "Mi obično lovimo različite životinje. U proljeće lovimo guske i zamrzavamo ih. U kolovozu lovimo karibue kad migriraju s Aljaske. Jedemo juhu od karibua koju moja obitelj uvijek priprema. Zimi lovimo losove i idemo u ribolov na ledu, dok je u rujnu i listopadu bobičasto voća po cijeloj zemlji."

 

Willow, koja je sada model i influencerica, živjela je toliko daleko da je, primjerice, morala putovati 15 sati do prvog Starbucksa ili McDonald’sa, luksuz koji većina nas uzima zdravo za gotovo. Oštri zimski mjeseci zahtijevali su motorne sanjke za kretanje, a ona je nosila tradicionalne mukluke, čizme izrađene od kože tuljana ili nogu losa i karibua, kako bi se ugrijala.

VEZANI ČLANCI: 

Inuvik, jedini grad u toj regiji, nalazi se na najvećoj slatkovodnoj delti u Kanadi pa je ljeti lakše putovati brodom, a dvije trgovine mješovitom robom nude najnužnije stvari. To znači da Inuvialuiti rabe niz tradicionalnih načina lova, poput harpuna i štapova za pecanje, kako bi osigurali hranu i izradili odjeću. Willow je nosila tradicionalne jakne s kapuljačom od vučjeg krzna podstavljenom krznom, mukluke i kožu tuljana te rukavice od srebrne lisice.

Rekla je: "Životinje kao što su losovi, karibui i zečevi oduvijek su bile nešto na što smo se oslanjali za hranu i odjeću koja nam tradicionalno pomaže da preživimo oštre zime." Willow je naglasila da su Inuvialuit vrlo orijentirani na zajednicu i da slave kraj zime tradicionalnim igrama. Dodala je: "Okupljamo se i slavimo promjenu sunca. To se zove muskrat jamboree. Igramo igre poput toga tko može najbrže oderati muskrata i igre bacanja harpuna."

 

Inuvialuiti se koriste tradicionalnom medicinom. Osobito je poznat labradorski čaj koji pripremaju od biljaka i sastojaka koji se nalaze u njihovoj prirodnoj okolini od soka drveća. Willow je istaknula: "Labradorski čaj pomaže kod upale grla, začepljenosti u prsima, kašlja, plućnih infekcija i bolova u mišićima. Uvijek bismo ovo pripremali na vatri. Ima nevjerojatan okus."

Willow živi sa svojim dečkom dok studira na sveučilištu, a posjećuje svoju obitelj što češće može. Rekla je: "Voljela bih da moja djeca upoznaju našu kulturu na sjeveru."

Za sebe kaže da je tradicionalna: 'Provodim pet sati dnevno u kuhinji, dok se moj suprug odmara!'

 

Komentara 1

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
11:13 25.10.2023.

Predivno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije