Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važna je prevencija

Kada bi se svi ovoga pridržavali, broj umrlih od raka bio bi manji za 30 posto

Rak, liječenje
Foto: Thinkstock
15.05.2018.
u 09:44

Hrvatska se u subotu pridružuje brojnim državama Europe kako bi se javnozdravstvenom akcijom 12 minuta kretanja protiv raka najavio tjedan borbe protiv ove opake bolesti

Brojne vrste raka iz dana u dan odnose sve više života diljem svijeta. Nedovoljna svijest o važnosti prevencije te samim time i kasno otkrivanje pojave bolesti vodeći su razlog poraznih statistika.

Upravo zbog toga Hrvatska se u subotu 19. svibnja od 11 sati pridružuje brojnim državama Europe kako bi se javnozdravstvenom akcijom 12 minuta kretanja protiv raka najavio tjedan borbe protiv ove opake bolesti.

U suradnji sa sportsko-edukativnim projektom Aktivna Hrvatska, a pod vodstvom stručnjaka s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, građani, profesionalci i rekreativni sportaši te liječnici 12–minutnim će trčanjem i brzim hodanjem u zagrebačkom parku Maksimir odaslati poruku o važnosti prevencije svih vrsta raka.

Ovom aktivnošću koja će u 11 sati započeti na ulazu Prilesje kod Mogile upozorit će i na važnost poštivanja Europskog kodeksa protiv raka koji upravo kroz 12 životno važnih preporuka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave ove opake bolesti.

– Kada bi svaki dan brzo hodali barem 12 minuta i pridržavali se 12 preporuka europskog kodeksa prevencije raka, smanjili bismo svake godine broj umrlih osoba od raka za više od 30 posto – rekao je predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof. dr. sc. Damir Eljuga.

Hrvatska je 2017. godine bila prva država u Europi koja je podržala inicijativu Europske lige protiv raka pod nazivom I CAN run against CANcer, a tijekom 2018. godine u svim državama Europe nastoji naglasiti važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji raka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije