Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUŽE ĆE BITI SVJEŽE

Jeste li znali da se brašno može pokvariti? Evo kako ga je najbolje čuvati da mu se produži rok trajanja

Shuttershock
10.06.2022.
u 07:00

Primijetit ćete da je brašno pokvareno po mirisu i izgledu, odnosno ako ima ustajali i pljesnivi miris, te ako promijeni boju ili ako u njemu nađete pljesnive komadiće

Brašno je jedna od namirnica u smočnici za koju većina ljudi pretpostavlja da će trajati zauvijek. I dok je tehnički nekvarljivo, brašno se može početi kvariti kada je izloženo sunčevoj svjetlosti, kisiku i vlazi. Primijetit ćete da je pokvareno po mirisu i izgledu, odnosno ako ima ustajali i pljesnivi miris, te ako promijeni boju ili ako u njemu nađete pljesnive komadiće. No, postoji nekoliko učinkovitih načina pohranjivanja brašna, koji će značajno produžiti njegov rok trajanja, piše Real Simple

Evo što radite krivo kada kod kuće pečete pizzu

1/6

Spremanjem suhih namirnica, poput brašna, u hermetički zatvorene posude za hranu, održat će ga svježim do deset mjeseci, te spriječiti da se u njemu pojave kukci ili štetočine. Također, dobro je imati na umu da specijalne vrste brašna, poput cjelovitog pšeničnog brašna, brašna od badema i slično, imaju tendenciju isteka roka trajanja prije nego obično brašno.

Ako brašno pohranite u hladnjak, moglo bi izdržati i do godinu dana. Ovdje je također dobra ideja koristiti hermetički zatvorenu posudu, ali pripazite da brašno pohranite dalje od predmeta koji bi mogli ispuštati vlagu, jer vlaga može utjecati na kvalitetu brašna i uzrokovati zgrušavanje.

Ako ne koristite brašno tako često, možete ga pohraniti u zamrzivač. Smrznuto brašno ima neograničen rok trajanja, no i ovdje ga treba pohraniti u hermetički zatvorenu vrećicu ili posudu. Kada vadite brašno iz zamrzivača, ostavite ga dođe na sobnu temperaturu prije nego što ga izvadite iz posude. To će spriječiti da brašno bude izloženo vlazi i da postane vlažno, jer se tako može uzrokovati zgrušavanje, te se može pokvariti. 

Cijelo vrijeme pogrešno ribate sir: Ovaj trik olakšat će cijeli posao!  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije