Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez!

Jeste li jutarnji tip ili `noćna ptica`? Evo kome prijeti veća opasnost od ove vrste raka

Shutterstock
28.11.2018.
u 21:50

Potvrdilo se još jednom da nije samo nedostatak kvalitetnog noćnog sna uzročnik zdravstvenih problema

Razni problemi sa zdravljem, poput visokog krvnog tlaka, prekomjerne tjelesne težine, depresija, problemi s kožom, povezani su s problemima sa spavanjem. 

Znanstvenici sa Sveučilišta Bristol u Engleskoj, došli su do zaključka da problemi sa spavanjem imaju poveznicu i sa razvojem raka dojke. 

Je li netko jutarnji tip ili je noćna ptica, uglavnom je genetski predodređeno, no dobra vijest stiže za one koji spavaju "urednih" osam sati tijekom noći.

Jutarnji tipovi pretežito ranije odlaze na spavanje i spavaju dulje od osam sati, što povećava njihov rizik za razvijanjem raka dojke. Sa svakim duljim satom sna taj rizik se povećava za 20 posto, rezultati su istraživanja provedenog na Sveučiištu Bristol. Potvrdilo se tako još jednom da nije samo nedostatak kvalitetnog noćnog sna uzročnik zdravstvenih problema, baš kako je pokazalo i nedavno istraživanje u Japanu.

Istraživanje koje je obuhvatilo 50 žena, studentica u Japanu, pokazalo je da tijekom mjesečnice mogu imati jače menstrualne bolove ako vikendom spavaju dulje, posebice u to vrijeme ciklusa. Poremećeni unutarnji sat može imati negativne posljedice na zdravlje. Osobe koje nemaju redovitre navike odlazaka na spavanje i buđenja, imaju jače simptome poremećaja, a bolne menstruacije su za žene posebice izražene, navodi se u zaključcima istraživanja. 

Znanstvenici iz Tokya ne znaju kako je poremećeni ritam spavanja vikendom povezan s jačim bolovima za vrijeme menstruacije kod žena, ali vjeruju da se remeti razina hormona u ženinom tijelu što dovodi do neugodnih simptoma bolnijih mjesečnica i jače nadutosti, piše New Scientist. 

Pogledajte i video Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije