Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zašto ne?

Jeste li ikada solili lubenicu? Slastičarka otkrila zašto ju malo soli čini ukusnijom i slađom

lubenica
pixabay.com
15.06.2023.
u 16:30

Dodatak soli na slatku lubenicu uzrokuje na jeziku kontrast slanog i slatkog, zbog čega slatkoća lubenice još više dođe do izražaja, iako je obično njena slatkoća suptilna jer je lubenica puna vode.

Priznajem, i sama sam bila skeptična kada sam prvi put  u rukama držala posoljen komad lubenice, no prijateljica je uporno  inzistirala da probam, tvrdeći da je s malo soli puno slađa. Zagrizla sam i zaista, bila je u pravu, lubenica je stvarno bila slasnija posoljena, ispričala je slastičarka i food blogerica iz Los Angelesa Nicole Weston koja je uspjela zatomiti predrasude i natjerati se da kuša neobičnu kombinaciju. Zašto sol lubenicu čini slađom? "Dodatak soli na slatku lubenicu uzrokuje na jeziku kontrast slanog i slatkog, zbog čega slatkoća još više dođe do izražaja. Lubenica obično ima suptilnu slatkoću jer je puna vode, za razliku od npr. jagoda i drugog ljetnog voća koje ima koncentriraniji, intenzivniji okus.

Također, sol u ustima potiče proizvodnju sline što lubenicu čini još sočnijom", pojasnila je. Trik je, kaže, na krišku lubenice staviti vrlo malo soli, odnosno raspršiti ju ravnomjerno po cijelom komadu. Ako stavite previše, kaže Weston, "ubit" ćete njezinu prirodnu slatkoću i morati ćete uzeti novi komad jer će posoljeni biti 'bljak'.

Kakvu je sol je najbolje koristiti "Možete upotrebljavati bilo koji vrstu soli, uključujući kuhinjsku, ali ja radije koristim krupniju morsku ili košer sol. Kuhinjsku sol je lakše raspršiti po lubenici, no krupna morska sol daje veći slano-slatki kontrast, dok je u isto vrijeme potrebna manja količina. Također, lubenica odlično ide uz feta sir, jer ima sličan učinak", otkrila je slastičarka na Baking Bites.

Perite voće nakon kupovine, a ove vrste obavezno temeljito

Ključne riječi

Komentara 1

JO
JOZO
21:26 15.06.2023.

Sjećam se kada je Gadafi bio kod Tita u gostima i solio lubenicu pa sam to gledao na TV . Probao sam i baš je dobro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije