Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije prehlada

Jesenska alergija? Zar i tako nešto postoji?

zima
Arhiva Večernjeg lista
26.10.2012.
u 14:21

Moguće je da se u prirodi pojačavaju simptomi alergije poput kihanja i curenja nosa

Proljetne alergije ili kolovoške alergije na ambroziju? To nam je nekako i poznato, no britanski znanstvenici uvjeravaju da je i jesen okidač za alergije. Matthew Buckland iz londonske opće bolnice kaže da trulež iz lišća ili grinje iz kućne prašine mogu biti pokretači.

Kako je prepoznati?

Pritom je važno točno znati radi li se o laganoj jesenskoj prehladi ili alergiji. Farmakolog i stručnjak za alergije Stephen Foster kaže da, ako kišemo nekoliko puta zaredom u pravilnim razmacima, riječ o alergiji. Alergiju možete prepoznati i po teksturi sluzi iz nosa koja je prozirna, a kad je riječ o prehladi, žućkasta je. I dok kod prehlade nos curi stalno, kod alergije se to ponavlja u isto doba dana. Primjerice, kihanje i sluz javljaju se ako ste bili u prirodi.

Dišni sustav mogu nadražiti kasne cvjetnice i korov, divlji pelin, kiseljak ili kopriva. Spore plijesni iz ovih biljaka vole vlagu i pljesnive uvjete pa izbjegavajte boravak u vrtu ili pored velike hrpe lišća. Isto tako, alergeni u nekim biljkama mogu negativno reagirati u dodiru s nekim drugima, ali i voćem i povrćem koje svakodnevno konzumirate, a mogu pojačati osjetljivost organizma. Plijesan iz lišća može reagirati s mrkvom, celerom i jabukama s iste zemlje. Kako biste utvrdili što je uzrok vašem stalnom kihanje, valja svakodnevno zapisivati što jedete.

I grinje su problem

Grinje se najviše množe u jesen i zimu u vrijeme grijanja i u tim suhim uvjetima dobro napreduju, kaže profesor Jean Emberlin. Njihov izmet može aktivirati astmu, ekceme i rinitis kod osjetljivih ljudi. Kako idealna vlažnost zatvorenih prostorija pada u jesen, dobro je da sušite u rublje u zatvorenom prostoru, stavite ovlaživače na radijatore, a sobe provjetravajte više od jedanput dnevno po nekoliko minuta. Važno je posteljinu prati na 60 stupnjeva kako bi se ubile grinje.

Jesenska alergija može se iščitati i na lošoj teksturi kože. Na njoj se mogu pojaviti svrab i osipi. Dermatolozi tvrde da se urtikarije javljaju ako koža naizmjenično dođe u dodir s hladnim i toplim zrakom. U samo nekoliko minuta mogu se pojaviti prvi simptomi koji ne splašnjavaju ni sljedećih nekoliko sati, a moguće su i teškoće s disanjem, abdominalni bolovi ili srčana aritmija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije