Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spriječite opasnost

Jednostavnim pregledom oka može se otkriti rizik od moždanog udara

pregled očiju
Foto: Thinkstock
01.07.2014.
u 08:10

Test obuhvaća fotografiranje mrežnice oka, opne osjetljive na svjetlo koja se nalazi na unutrašnjoj površini stražnjeg dijela oka, a koja može biti oštećena pod utjecajem visokog tlaka

Jednostavnim pregledom oka može se identificirati bolesnike s rizikom od moždanog udara.

Test je vrlo jednostavan i obuhvaća fotografiranje mrežnice oka, opne osjetljive na svjetlo koja se nalazi na unutrašnjoj površini stražnjeg dijela oka, a koja može biti oštećena pod utjecajem visokog tlaka. Istraživanja pokazuju da oni koji imaju tako oštećenu mrežnicu, stanje poznato kao hipertenzivna retinopatija, imaju povećan rizik od moždanog udara. Stoga pregled mrežnice može biti novi način identificiranja rizika moždanog udara, što je vrlo bitno jer je jedan od najvećih problema kad je riječ o moždanom udaru, nepoznanica kada će se dogoditi, piše Daily Mail.

Visoki krvni tlak jedan je od najčešćih uzroka moždanog udara. Kroz istraživanje koje je objavljeno u časopisu American Heart Association, proučavale su se fotografije mrežnica od ukupno 2907 osoba s povišenim krvnim tlakom, a koji nisu imali do tada moždani udar. Njihovo zdravstveno stanje pratilo se tijekom 13 godina, a u tom razdoblju 146 osoba pretprjelo je moždani udar.

Istraživači su otkrili da je rizik od moždanog udara bio 35 posto veći u onih ljudi s blagom hipertenzivnom retinopatijom, a 137 posto veći u onih s umjerenom ili teškom.

>>Ovo su namirnice koje biste trebali jesti svaki dan za 20% manji rizik od moždanog

>>Moždani udar možete spriječiti mijenjajući samo jednu naviku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije