Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Je li zapravo potrebno zatvoriti poklopac WC školjke prije puštanja vode? Evo što kažu stručnjaci

Shutterstock
22.03.2023.
u 07:00

Nedavno objavljena studija otkrila je da ispiranje WC školjke može raširiti kontaminirane čestice aerosola i do dva kvadratna metra

Prosječna osoba pušta vodu u WC školjki pet puta dnevno i, očito, većina nas to čini pogrešno. Naime, stručnjaci tvrde da biste zapravo uvijek trebali ostaviti poklopac zatvoren kada ispirete vodu, piše Today.

Milenijalci su jako loši u obavljanju kućanskih poslova: Zahod čiste jednom mjesečno!

1/6

Prema studiji objavljenoj u Američkom časopisu za kontrolu infekcija (American Journal of Infection Control) jasno je da povlačenje vode s dignutim poklopcem sa sobom nosi zdravstveni rizik. Ono što pritom nastaje nazvali su “toaletni aerosol". Kad su u WC-u fekalije ili pak ono što je netko ispovraćao, taj aerosol je potencijalno zarazan, a živjet će u prostoriji još satima. Bakterije mogu kontaminirati sjedalo na WC školjci, pod oko nje kao i sve druge površine u blizini - uključujući i vas na koje će ovaj nevidljivi oblak sletjeti.

Znanstvenici su još 1907. godine započeli ispitivanje mogu li bakterije proizašle iz kanalizacije biti prisutne u zraku oko kontaminiranih područja. Daljnje studije pokazale su da se bakterije s vremenom talože na okolne površine, što dovodi do širenja fekalnih organizama na površine u neposrednoj blizini WC školjke.Znanstvenici su nastavili proučavati i istraživati temu onoga što se sada naziva aerosolima iz WC školjke, kao i njegove potencijalne rizike, posebno u vezi sa širenjem zaraznih bolesti.

Nedavno objavljena studija otkrila je da ispiranje WC školjke može raširiti kontaminirane čestice aerosola i do dva kvadratna metra, a studije pokazuju da se te klice mogu zadržati u zraku do šest sati.

Stoga, obratite pažnju što sve imate u blizini WC školjke i pobrinite se da su predmeti kao što su četkice, pasta za zube, sapuni, ručnici i razna kozmetika, što dalje. Ako već nemate mogućnost da ih držite izvan prostora u kojem se zadržavaju bakterije, jednostavno spustite poklopac od WC školjke.

Daske za rezanje, daljinski upravljač...Ove stvari u kućanstvu prljavije su od - toaleta!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije