Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMA I SAVJETA

Je li vaše dijete razmaženo derište? Ovih sedam znakova daje vam odgovor

razmaženo dijete
Foto: Thinkstock/ilustracija
05.09.2016.
u 14:00

Zadnje što želite da vam se dogodio dok čekate u redu u dućanu je izljev bijesa vašeg mališana

Svakom je njegovo dijete najbolje na svijetu, no ona su ponekad prava razmažena derišta. Ako niste sigurni je li vaše dijete derište, provjerite ovih sedam znakova te savjete kako to promijeniti.

Vaše dijete vam naređuje

Bez obzira na to koliko smo moćni u našim profesionalnim životima, čim nam naše dijete naredi na nešto napravimo, većina će nas odmah poslušati. 

Napravit ćemo to jer će dijete u protivnom dijete biti uzrujano te će imati neugodan ispad. Iako je naš pristanak da napravimo ono što dijete želi jednostavan izbor, to nije mudra odluka. Djeca, pogotovo ona mlađa, na svoje roditelje gledaju kao na autoritetne figure. Kada vaše dijete počne zahtijevati nešto, poslušajte ga i reagirajte na odgovarajući način. U početku, vaše dijete neće biti zadovoljno novim načinom, no ovo je način na koji se mora reagirati

Dijete cvili

Ne samo da je iritantno već je opasno i za razum. Također, cviljenje vašeg djeteta također je nevjerojatno učinkovito budući da će roditelji napraviti sve da ga zaustave. Nije ni čudo da je visoko na listi "alata" koje djeca koriste kako bi dobila ono što žele. Iako ne možete zaustaviti dijete da cvili, možete mu pokazati da neće dobiti ono što želi te će na kraju prestati. Zapamtite – ne odustajte! Čim to učinite, dijete će vidjeti da je cviljenje učinkovito, piše RD.

Dijete vrišti u javnosti

Dijete je već u ranijoj dobi potrebno naučiti kako treba razgovarati dok je u javnosti. Kada im se ne udovoljava djeca često znaju povisiti ton kako bi ostvarili svoje zahtjeve. Tome možete doskočiti igrom 'Glasno i tiho' u kojoj, kada kažete 'glasno' vaše dijete bude glasno. Kada kažete 'tiho' dijete mora biti tiho. Igru bi trebalo igrati često, no u kratkim intervalima. Dijete kasnije možete naučiti da različite situacije zahtijevaju određeni ton glasa. 

Izljevi bijesa

Zadnje što želite da vam se dogodio dok čekate u redu u dućanu je izljev bijesa vašeg mališana. Savjet je da dijete s vama u kupovinu krene odmorno i sito, a vi ga morate tu i tamo pohvaliti da je do sada napravio odličan posao jer nije tražio slatkiše. Ako prilikom dolaska do blagajne počne tražiti slatkiš vi se ne smijete predavati. Za potpuni efekt bit će vam potrebno nekoliko pokušaja, no dijete će kasnije shvatiti kako dućan nije svijet slatkiša. 

Dijete radi samo po svom

Ako dijete primjerice želi jesti samo iz određenog tanjura ili piti iz određene čaše to ponašanje ne bi trebalo podržavati budući da bi to u budućnosti djetetu suzilo poglede na svijet te bi obeshrabrilo njegovu fleksibilnost. Sljedeći put kada inzistira na svojem načinu, vi mu prezentirajte nekoliko alternativa, no nemojte mu nametati svoj izbor.

Izbirljivo dijete

Ako se ne radi primjerice o tjestenini ili pizzi vaše dijete neće niti pogledati jelo? Vaša je odgovornost da djetetu osigurate hranjiv obrok, a to nećete moći ako se prepustite lošim prehrambenim navikama. Djetetu ponudite uravnotežen obrok, a najgore što se može dogoditi je da odbije jesti. To je u redu jer će idući obrok biti za samo nekoliko sati. No, nemojte mu dopustiti da se najede grickalica. 

Vaše dijete ne zna dijeliti stvari

Sasvim je normalno da dijete u ranijim fazama razvoja ne želi dijeliti stvari, no dio odrastanja i života u svijetu s drugim ljudima zahtjeva da dijete nauči dijeliti. Kada uočite da će se dijete s prijateljem početi svađati oko igračke možete mu kazati nešto poput ovoga: 'Možeš se igrati s kamionom nekoliko minuta, no onda je na Marka red'.

Ako dijete to odbije jednostavno uzmite igračku i predajte ju drugom djetetu. Svojem objasnite da je dijeljenje ispravna stvar iako ponekad neće biti zabavno.

>> Ne tražite savršenstvo, vaše će dijete tada biti psihički puno zdravije 

Komentara 1

IM
Immanuell
07:39 06.09.2016.

Sve se to gotovo samo posloži kad dijete bude 3 ili 4 godine. Ne treba dijete od 1 ili 2 godine navikavati na nekakav red; postoje načini i reakcije kad se to može postići, ali da dijete baš nikad nema nikakav ispad u javnosti..... To znači da imate dijete za koje narod često kaže "gdje ga staviš tamo je". Ne bih htio takvo dijete, ne možemo birati, ali živost, aktivnost, zabadanje nosa baš posvuda, skakanje, stvaranje gluposti znači da imate znatiželjno dijete kome je svijet na koje je došlo turbo interesantan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije