Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet stručnjaka

Je li sigurno jesti meso čija je ambalaža napuhnuta? Evo što kažu stručnjaci!

shutterstock
04.09.2023.
u 09:30

Da se pakiranje mesa kod kuće ne bi napuhalo, pobrinite se da bude u hladnjaku i da ga brzo iskoristite. Ako ga nećete iskoristiti na vrijeme, onda ga zamrznite da se ne pokvari.

Hrana poput mesa ili sireva podložna je kvarenju zbog rasta bakterija i plijesni kada je izložena zraku. Ponekad proizvođači koriste takozvano modificirano atmosfersko pakiranje ili MAP kako bi smanjili mogućnost kvarenja i potaknuli svježinu promjenom plina unutar pakiranja. A MAP ponekad čini da se ambalaža napuhne, prenosi Yahoo. No, je li sigurno jesti meso koje je tako napuhnuto?

"Ako to ne učini proizvođač tijekom pakiranja kao dio MAP-a, onda je napuhnutost rezultat djelovanja mikroba", kaže Martin Bucknavage, stručnjak za sigurnost hrane u ministarstvu znanosti o hrani Penn State. "Vidimo to s normalnim omotom s pladnjevima od stiropora koje koriste trgovine mješovitom robom ili u vakuumiranim proizvodima."

VEZANI ČLANCI: 

Kisik je najčešći krivac za kvarenje pakiranja hrane. Okolina bogata kisikom može prouzročiti kvarenje hrane i gubitak hranjivih tvari. Kada mikroorganizmi rastu, ispuštaju plin poput ugljičnog dioksida koji može prouzročiti napuhavanje pakiranja. "Kao i ljudi, kada bakterije jedu, stvaraju otpad u obliku kemikalija i plinova. U zatvorenom prostoru bez rupa, taj plin će se akumulirati", kaže mikrobiolog Jason Tetro,. "U ovom slučaju ne treba otvarati paket jer će miris biti jako neugodan."

"Pod pretpostavkom da se pakiranje nije napuhnulo zbog kvarenja, moglo bi biti sigurno za jelo, iako možda nije ugodan miris", kaže Jacob Tuell, profesor na državnom sveučilištu Northwest Missouri. "Pogledajte ostala pakiranja", predlaže. Ako su i ona napuhnuta, onda je to vjerojatno namjerno. Tuell preporučuje da potražite druge znakove kvarenja kao što su čudna boja, loš miris ili sluzava tekstura. Ako nešto od toga prati napuhanost, bacite meso.

VEZANI ČLANCI: 

"To može biti nezgodno za potrošače jer bakterije koje uzrokuju kvarenje hrane obično ne uzrokuju bolesti koje se prenose hranom, i obrnuto", kaže on. "Patogene bakterije koje uzrokuju da se ljudi razbole obično bujaju na višim temperaturama, stoga je važno osigurati da se meso drži na hladnom. Zatim, kada ga pripremate, pazite da ga kuhate na minimalnoj sigurnoj temperaturi. To je 75°C za piletinu, 70°C za mljeveno meso i 65°C za odreske, kotlete i pečenja", naglasio je.

Kako bi uvijek bili sigurni, najbolje je jednostavno izbjegavati kupnju i ne jesti meso iz neobične ambalaže. "Ako je napuhnuta ambalaža rezultat mikrobnog kvarenja, ne bi se trebalo jesti", kaže Bucknavage. Da se pakiranje mesa kod kuće ne bi napuhalo, pobrinite se da bude u hladnjaku i da ga brzo iskoristite. Ako ga nećete iskoristiti na vrijeme, onda ga zamrznite da se ne pokvari.

Znate li koliko dugo sirova piletina može stajati u hladnjaku? Pripazite na ove znakove!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije