Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet stručnjaka

Je li opasno pojesti sirovi krumpir? Evo što kažu stručnjaci!

shutterstock
19.06.2023.
u 10:30

U redu je zalogaj ili dva sirovog krumpira, ali ne preporučuje se jesti više od toga.

Svi smo barem jednom slučajno zagrizli sirovi krumpir i odmah se zabrinuli što bi se moglo dogoditi. Čuli smo da ne bi smo trebali jesti sirovi krumpir, ali nismo sigurni je li to istina. Bez obzira na to kako pripremate krumpir - pire, pečene, kuhane ili pržene - postoji razlog zašto su uvijek kuhani. 'Proces kuhanja pomaže u razgradnji škroba na jednostavnije šećere, što poboljšava okus i čini krumpir lakšim za probavu', kaže Danielle Gaffen iz Eat Well Crohn’s Colitis. Je li istina da ih trebamo izbjegavati jesti sirove? Evo što kažu stručnjaci za Simply Recipes.

U redu je zalogaj ili dva sirovog krumpira, ali ne preporučuje se jesti više od toga. Konzumacija sirovog krumpira može dovesti do probavnih problema i nelagode. 'Ako netko slučajno pojede malu količinu sirovog krumpira, obično se ne treba brinuti osim ako se ne počne osjećati loše', kaže Gaffen. Prema Bryanu Quoc Leu, doktoru znanosti, prehrambenom znanstveniku i autoru knjige 150 Food Science Questions Answered, 'Postojat će probavne smetnje ili grčevi, ali ne postoji ništa što osoba treba učiniti ako pojede malo sirovog krumpira'.

VEZANI ČLANCI: 

Krumpir ima dva prirodna spoja - solanin i chaconin - poznata kao glikoalkaloidi. Le objašnjava da glikoalkaloidi mogu uzrokovati toksičnost. Krumpir također sadrži lektine, vrstu proteina i antinutrijenata koji mogu biti štetni u velikim količinama. 'Sirovi krumpir sadrži gorke, otrovne spojeve, kao što su solanin i lektini i otporni škrobovi koje tijelo teško probavlja', objašnjava Le.

Jedenje sirovog krumpira može dovesti do probavnih problema i izazvati druge bolesti. 'Otporni škrobovi u malim količinama djeluju slično vlaknima i mogu pomoći u poboljšanju pražnjenja crijeva, ali velike količine mogu uzrokovati želučane tegobe, plinove i nadutost jer zaobilaze želudac i fermentiraju ih mikroorganizmi koji žive u crijevima', kaže Le, 'Konzumiranje visokih koncentracija lektina i solanina može uzrokovati glavobolje, mučninu, proljev i povraćanje'.

VEZANI ČLANCI: 

Gaffen navodi da bi se u ekstremnim slučajevima osoba mogla otrovati solaninom i chaconinom. Međutim, za to bi trebali unijeti veliku količinu sirovog krumpira. 'Prosječan čovjek moralo bi pojesti 15 do 20 kilograma sirovog krumpira da izazove ozbiljno trovanje', objašnjava Le, 'Međutim, ako se sirovi krumpir izloži svjetlu, može proizvesti do 10 puta više solanina i biti puno otrovniji'.

Zanima vas što se može dogoditi kada ste izloženi previše solanina? 'Vrlo toksične razine solanina mogu uzrokovati halucinacije, paralizu, gubitak osjeta ili smrt', kaže Le. Također, mogu postojati rizici povezani s patogenima kada jedete sirovi krumpir. 'Sirovi krumpiri imaju veći rizik od nakupljanja štetnih bakterija ili virusa, osobito ako nisu pravilno oprani i oguljeni prije jela', kaže Gaffen.

Stručnjaci upozoravaju: Ovakav krumpir obavezno izbjegavajte jer može biti otrovan!

 

Komentara 1

OB
Oblacni
12:49 19.06.2023.

A zaboravili ste navesti ono sto smo mi kao djeca radili kako bismo izbjegli skolu? Pojedes sirov krumpir i nedugo poslije dobijes blagu temperaturu i hopla, u tren si se spasio skole na 1 dan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije