Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPAZITE

Je li krema za sunce dobra i nakon isteka roka ili ju treba baciti? Evo što kažu stručnjaci

Shutterstock
20.07.2022.
u 09:30

Ako ju ne pohranite pravilno, odnosno ako se ostavi na toplini, sunčevoj svjetlosti ili na vlazi, može se brže razgraditi

Iako nas dermatolozi sve više upozoravaju na opasnosti duljeg boravka na suncu, mnogi još nisu usvojili naviku svakodnevnog nanošenja krema sa SPF faktorom pa ih koriste samo ljeti. Ako se prepoznajete, možda ste i sami u kupaonskom ormariću pronašli kremu za sunce koja tamo stoji od prošlog ljeta, pa se pitate može li se još koristiti.

Prema dermatolozima, kreme sa SPF zaštitom se, kao i većina kozmetičkih preparata, mogu koristiti i ako su više od godinu dana stare, ali samo pod uvjetom da im nije prošao rok označen na proizvodu. Ako jest, neće dovoljno štititi kožu jer im nakon isteka roka učinak slabi, piše Mirror

Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice

1/10

Zaštita od sunca je dakle, ako se pravilno skladišti, učinkovita samo do isteka roka valjanosti, no ako ste kremu ostavili na toplom i vlažnom mjestu ili direktno izloženu sunčevoj svjetlost, brže će se razgraditi i propasti. Ipak, čak ju i tada možete koristiti sve do isteka roka valjanosti kad njena zaštita više nije potpuna. Krema za sunčanje kojoj je istekao rok može također na koži uzrokovati iritaciju i crvenilo.

Osim toga, kao i svim drugim proizvoda i kremama sa SPF-om s vremenom opada kvaliteta, a njeni se sastojci počinju kvariti pa više dovoljno ne odbija sunčeve zrake. 

Osim očite provjere datuma roka, dobar pokazatelj valjanosti kreme mogu biti i njena boja i tekstura;.naime kreme koje više nisu dobre imaju pomalo vodenastu teksturu, kao da su razrijeđene, manje su 'čvrste' i izgube gustoću, a i miris im se može znatno promijeniti, pa čim ih približite nosu osjetite da su 'stare'.

Ljeti se najradije tuširate hladnom vodom? Više će vas rashladiti topla kupka, kažu stručnjaci

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije