Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPAŠENA SEDMOGODIŠNJAKINJA

Izvadili 6 organa i vratili ih natrag

10.03.2009.
u 21:54

Liječnička ekipa iz newyorške pedijatrijske bolnice “Stanley Morgan” vrlo je rizičnom operacijom spasila život sedmogodišnjoj djevojčici koja je u abdomenu imala maligni tumor velik poput omanje lopte. Djevojčica je u utorak puštena kući.

Doktor Tomoaki Kato malu je Heather McNamaru operirao 6. veljače, a operacija je trajala čak 23 sata. Najprije je iz tijela djevojčice izvadio šest vitalnih organa – želudac, gušteraču, slezenu, jetru te tanko i debelo crijevo. Njezini su organi stavljeni na led kako bi joj mogli biti vraćeni nakon što liječnici izvade tumor. Djevojčica je tako sama sebi bila donor i primatelj vlastitih organa.

Kada je dr. Kato iz trbušne šupljine izvadio tumor, počelo je vraćanje organa. No, na žalost, maligne stanice proširile su se na želudac, gušteraču i slezenu, pa su liječnici bili prisiljeni odbaciti te organe zbog opasnosti da se maligna bolest vrati.

U tijelo djevojčice vraćeni su debelo i tanko crijevo i jetra, a kirurzi su od tkiva crijeva napravili vrećicu koja će služiti umjesto želuca, odnosno držat će hranu prije nego što ona uđe u tanko crijevo. No, kako je Heather ostala bez gušterače, doživotno će morati uzimati inzulin i probavne sokove koje luči ta žlijezda, a zbog nedostatka slezene, bit će nešto sklonija infekcijama.

Heather će moći jesti kao i sva druga djeca, no zasad još uvijek hranu prima posebnom pumpicom iz spremnika koji nosi u ruksaku. Ona kaže da se dobro osjeća i da jedva čeka povratak kući.

To je druga takva operacija u svijetu – dr. Kato sličnu je operaciju obavio prošle godine u Floridi pacijentici u dobi od 62 godine koja se i danas dobro osjeća.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije