Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i štete li e-cigarete zubima?

Izbjeljuju li jagode zube? Stomatolog odgovorio na najčešća pitanja vezana za oralno zdravlje

Shuttershock
05.06.2023.
u 15:30

Iako je to pitanje također jedno od češće traženih na Googleu, sposobnost jagode da izbjeli zube na žalost je mit, kaže dr. Kasem

Svake godine Google u svom izvješću objavi koje smo riječi i pojmove iz raznih područja najčešće pretraživali na njegovoj tražilici, a kada je riječ o zdravstvenim pitanjima u protekloj smo se godini, piše Mirror, najviše interesirali o zdravstvenim posljedicama tzv. vapinga ili pušenja e-cigareta. Britanski se ortodont dr. Khaled Kasem zato osvrnuo na vaping i njegove učinke na oralno zdravlje, a odgovorio je i na još nekoliko pitanja za čijim smo odgovorima često tragali po najpopularnijoj svjetskoj tražilici.

Jesu li e-cigarete loše za zube? "Izlaganje desni suhoj i vrućoj par kod pušača električnih cigareta će povećati rizik od raznih bolesti desni, dok će aromatizirane pare povećati i količinu šećera u ustima, uzrokujući potencijalno karijes", rekao je Kasem i dodao da je nikotin koji sadrže stimulans koji često uzrokuje i škripanje zubima, što može istrošiti caklinu i uzrokovati preosjetljivost zuba. "Ograničenje unosa nikotina, održavanje zubi čistima i pijenje puno vode najbolji su način da pokušate poništiti negativne učinke koje e-cigarete mogu imati na vaše oralno zdravlje", napominje ortodont.

Izbjeljuju li jagode zube? Iako je to pitanje također jedno od češće traženih na Googleu, sposobnost jagode da izbjeli zube na žalost je mit, kaže dr. Kasem o tvrdnji koja je ove godine bila za čak 170 posto češće pretraživanja na Googleu nego lani. "Štoviše, miješanje jagoda s abrazivnim tvarima poput sode bikarbone - što  se u zadnje vrijeme često savjetuje na društvenim mrežama - može imati jako loš učinak na zube, jer njihova kisela priroda može uništiti zubnu caklinu". Najbolji način za sigurno izbjeljivanje zubi kod kuće su, kaže liječnik, tretmani za kućno izbjeljivanje koji je propisao stomatolog.

Može li se previše prati zube? "Da, a kada zube peremo prejako ili pak preredovito, uzrokujemo njihovu abraziju i povlačenje desni", kaže dr. Kasem, te napominje da tako s vremenom dođe i do otkrivanja korijena zuba, što zube može učiniti iznimno osjetljivima. "Dvaput dnevno treba temeljito oprati zube i desni; ujutro i navečer; i to laganim pritiskom, tako da možemo osjetiti dlačice četkice na zubima, a da ne trljajmo tako jako da desni bole", savjetovao je. Pokušajte se zato pridržavati dva pranja dnevno, osim ako vam je stomatolog savjetovao drugačije, i pripazite na krvarenje desni i preosjetljive zube jer to mogu biti pokazatelji da ih četkate prečesto ili prejako.

Koji je najbolji kućni lijek za bol umnjaka? Za ovo pitanje Google u ovoj godini također bilježi puno veći interes nego lani, a dr. Kasem kaže da kod bolnog umnjaka mogu pomoći bezreceptni lijekovi protiv bolova ili gelovi za umrtvljivanje desni, kao i ispiranje usta toplom slanom vodom, te hladni oblozi. Ipak, napominje, sve će to samo na kratko olakšati, dok čekamo posjet stomatologu koji je ipak nužan. "Za bolni umnjak je najbolje posjetiti stomatologa koji će napraviti rendgensku snimku kako bi se procijenilo stanje zuba i potreba za antibioticima za borbu protiv eventualne infekcije", kaže liječnik.

Stomatolog podijelio najčudnije' stvari koje pacijenti rade: ‘Jedan me pokušavao naučiti što da radim!’

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije