Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mind & soul

Izbjegnite ‘robotsku’ komunikaciju u braku

par
Foto: Thinkstock
15.01.2015.
u 22:00

Učinkovita komunikacija počinje slušanjem. Budite fizički i psihički prisutni, vaš govor tijela pokazat će partnerici da doživljavate ono što vam priča

U dugogodišnjem sam braku i mogu reći da mi je dobro, bez pretjeranih svađa i nesuglasica.

Međutim, moja supruga u posljednje vrijeme stalno spominje da smo se otuđili, da premalo razgovaramo i da je ne cijenim dovoljno. Nikako se s tim ne slažem jer sam i inače poznat kao veseljak u društvu, i da previše pričam. Optužuje me da ju ne slušam kada mi želi nešto reći i da ne znamo razgovarati. Primjećujem da je ovim načinom povređujem, ali ne znam što bih mogao promijeniti.

M.I.

Učinkovito komuniciranje počinje slušanjem i prije svega namjerom da želimo čuti i razumjeti osobu koja nam govori. Istraživanja nam pokazuju da dobri komunikatori u razgovoru 20 posto govore dok čak 80 posto vremena aktivno slušaju.

Dobri slušači su uspješniji, omiljeniji među ljudima, grade i održavaju kvalitetnije odnose, a loše slušače lako možemo prepoznati po tome što često upadaju drugima u riječ, požuruju sugovornike, dovršavaju tuđe misli i slično.

Nažalost, u partnerskim odnosima s vremenom često zna doći do toga da neke stvari počnemo podrazumijevati, uzimati zdravo za gotovo te smo premalo spremni saslušati i otvoreno komunicirati, a također, kolotečina i svakodnevne stresne i frustrirajuće situacije nekada natjeraju na “robotsku“ komunikaciju.

Nekoliko savjeta za bolju komunikaciju:

1. Obvežite se na slušanje i na spremnost da čujete i razumijete partnera. Biti spreman saslušati drugu osobu izraz je poštovanja i dokaz da vam je partnerica važna.

Čak ako vam partnerica ponavlja nešto što vam je već rekla, obuzdajte poriv da joj upadnete u riječ s objašenjenjem “znam to, već smo pričali o toj temi“ i slično.

Promatrajte je i slušajte poruku iza toga. Možda vam ponavlja istu priču, no ako se koncentrirate, možda uočite što vam zaista poručuje. Ako baš nikako nemate živaca slušati predugo izlaganje o davno “odrađenoj” temi, legitimno je razmišljati paralelno o još nečemu, ali to ne pokazujte: ne okrećite očima, ne požurujte je i nipošto ne gledajte na sat.

2. Budite fizički i psihički prisutni: vaš govor tijela pokazat će partnerici koja govori da je poštujete te doživljavate ono što priča.

Tako, primjerice, možete klimati glavom do sutra, no ako to činite s rukama prekriženim na prsima, neverbalno šaljete poruku “daviš me i uopće ne znam zašto te to muči“. Zato budite empatični.

Ako se nađete u komunikaciji, dogovorite se sa sobom da to bude potpuno i iskreno, makar na samo pet minuta. Ali tih pet minuta budite posvećeni i otvoreni.

Povremeno, na mjestu gdje je odgovarajuće, recite “razumijem“, “to ima smisla“, “shvaćam“ ili pitajte “stvarno“. Budite aktivno-pasivni, u smislu da pasivno primate informaciju, ali svojom reakcijom pokazujete i da je aktivno pratite.

Obuzdajte poriv da partnericu koja govori zatrpate nizom svojih primjera na njenu temu. To ne pokazuje da slušate, nego dapače – da samo čekate priliku kako biste iznijeli svoja mišljenja.

3. Pružite savjet ili kritiku samo kada se to od vas traži. Obično muškarci imaju poriv da, kada im se partnerica povjerava ili prepričava neki problem, “uskoče“ s rješenjem. No, to je – najblaže rečeno – dvosjekli mač.

Prvo, žene rijetko u takvim komunikacijama žele savjet, najčešće samo žele iz sebe isprazniti “naboj” kojeg im je nanijela neka stresna situacija. Nečiji savjet, premda izrečen u najboljoj namjeri, može biti samo novi stres. Zato šutite i pustite da vas se pita za mišljenje, a potom ga dajte.

>>Neka sedma godina veze ne bude krizna! Ovo je 7 tajni za dug i sretan brak

>>Ne biste nikada pomislili što 'običan' zagrljaj može učiniti vašem organizmu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije