Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oslobodite se otrova

Izbacivanjem ‘kemije’ iz svakidašnjice pomozite svom tijelu u detoksikaciji

Bicikl
11.10.2009.
u 11:13

U normalnim uvjetima tijelu nije potrebna dodatna pomoć, no današnji način života pun je toksina. Znatno ih možemo smanjiti izbjegavanjem alkohola i cigareta.

Detoksikacija je postala komercijalni mit, a pretjerano uzimanje takozvanih proizvoda za detoksikaciju često može prouzročiti više štete nego koristi.

Iscjeljujuća superhrana

No povremena i promišljena detoksikacija poželjna je kako bi se tijelo lakše pročistilo od nepoželjne “kemije” kojom obiluje suvremena prehrana, kozmetika, sve onečišćeniji okoliš... Istaknula je to Jacqueline Young, britanska klinička psihologinja, nutricionistica i naturopatkinja na predavanju o zdravom životu koje je nedavno održala u zagrebačkoj Biovegi.

– Detoksikacija je prirodna sposobnost tijela da ukloni štetne tvari izlučivanjem kroz kožu, pluća, jetru, bubrege i crijeva.

U normalnim uvjetima tijelu nije potrebna dodatna pomoć, no današnji način života pun je toksina. Znatno ih možemo smanjiti izbjegavanjem alkohola i cigareta te prehranom sa što više cjelovitih, organski uzgojenih namirnica.

Najprirodniji je izbor sezonsko voće i povrće, a poželjno je uzimati i takozvanu superhranu koja osobito pročišćuje i jača organizam, poput bobičastog voća, algi, sjemenki, biljnih klica i pripravaka od mladog lišća ječma koje je poznato po iznimnoj ljekovitosti.

Sjajni su čistači organizma i maslačak, sikavica, artičoka, limunov sok... Svakako preporučujem namirnice koje sadrže probiotike (takozvane dobre bakterije) poput prirodnog jogurta, acidofila i slično te hranu s mnogo prebiotika odnosno vlakana koja su važna za probavu i metabolizam, a među kojima se osobito ističe inulin - ističe Jacqueline Young koja dodaje kako često zaboravljamo da je tijelu uz to potrebno od litru i pol do dvije litre vode dnevno.

Duhovno pročišćenje

Nužna je i tjelovježba, ali bez prevelikog iscrpljivanja, a osobito je važna mentalna i duhovna detoksikacija: dovoljno odmora, uživanje u stvarima koje volite te zamjenjivanje loših osjećaja (ljutnja, zavist, ogorčenje...) smirenošću i zahvalnošću - kaže Jacqueline Young.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije