Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriva odluka

`Izbacili` ste kućnog ljubimca nakon rođenja djeteta? Mogli biste zažaliti i to zbog ovoga

Dijete i pas
Getty Images
22.12.2018.
u 07:00

Psi i mačke ne bi trebali doživjeti takvu sudbinu svojih "brižnih" vlasnika, a još jedan razlog za to jest preporuka znanstvenika koji tvrde da će prisustvo psa ili mačke u obitelji s djecom imati veliki utjecaj na njihovo zdravlje.

Jedna od najčešćih pogrešaka koje rade budući roditelji i vlasnici kućnih ljubimaca, jest nakon rođenja djeteta udaljavanje kućnog ljubimca iz njihova doma. Psi i mačke ne bi trebali doživjeti takvu sudbinu svojih "brižnih" vlasnika, a još jedan razlog za to jest preporuka znanstvenika koji tvrde da će prisustvo psa ili mačke u obitelji s djecom imati veliki utjecaj na njihovo zdravlje.

To znači da će djeca koja odrastaju uz psa ili mačku imati manji rizik od razvijanja alergija i astme, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Gothenburg. 

Svaki pas ili mačka kao kućni ljubimac smanjuju rizik od obolijevanja od spomenutih bolesti za petinu. Najotpornija će biti ona djeca koja odrastaju uz pet ili više kućnih ljubimaca, kao i djeca na seoskim imanjima koja su u doticaju s domaćim životinjama.

Znanstvenici su proučavali više od 1200 djece u dobi od sedam do devet godina i zabilježili podatke koliko njih je u prvoj godini života odrastalo uz kućnog ljubimca i koliko ih je bolovalo ili boluje od astme, alergija, ekcema. 

Rezultati su pokazali da djeca koja su odrastala bez kućnog ljubimca imaju 49 posto veći rizik od spomenutih zdravstvenih problema. Mačke i psi nose mikrobe koji potiču imunološki sustav kod djece i sprečavaju reakcije na pelud i ostale alergene. 

Pogledajte i video Sve što biste trebali znati o ambroziji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije