Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje potvrdilo

Istraživanje otkrilo jednostavnu naviku od 11 minuta koja bi mogla spriječiti jednu od deset preranih smrti

shutterstock
02.03.2023.
u 11:30

Samo jedna mala promjena u vašoj svakodnevici mogla bi vam produžiti život za nekoliko godina.

Tijekom svakog dana provedemo mnogo vremena hodajući, pogotovo žureći od jedne lokacije do druge. Na primjer, žurimo do dućana kako bi smo kupili namirnice koje nam nedostaju za kuhanje ručka. Ali, upravo ta kratka šetnja mogla bi nas spasiti od prerane smrti, prenosi Metro.

Vino za srce, a šampanjac za mozak? Doznajte zašto su dobra ova alkoholna pića:

1/6

Novo istraživanje sa Sveučilišta Cambridge pokazalo je da se čak jedna od deset ranih smrti mogla spriječiti kad bi svatko uspio ostvariti barem polovicu preporučene razine tjelesne aktivnosti. Dok britanske smjernice govore ljudima da ciljaju na najmanje 150 minuta tjelovježbe umjerenog intenziteta svaki tjedan, samo 11 minuta brze šetnje svaki dan može biti dovoljno da vas spasi od nekih ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Rizici od bolesti kao što su bolesti srca, moždani udari – koji su bili odgovorni za 17,9 milijuna smrtnih slučajeva godišnje u 2019. – i razni oblici raka smanjeni su ovom jednostavnom kratkom šetnjom. To nije ni četvrt sata iz vašeg dana u usporedbi s godinama koje ste dodali u svoj život.

Ova laka promjena stila života također je dokazana u ranijoj studiji u siječnju, tako da biste je stvarno trebali isprobati. Provođenjem istraživanja, s ukupno više od 30 milijuna sudionika, najnovije istraživanje Cambridgea pokazalo je da samo 75 minuta vježbanja tjedno može smanjiti rizik od raka za 7%. Također, smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti za 17%. Za određene vrste raka smanjenje rizika bilo je još veće. Za karcinomi glave i vrata, mijeloične leukemije, mijeloma i želučane kardije rizik je bio niži za 14-26%. Manji rizik za obolijevanja od raka pluća, jetre, endometrije, debelog crijeva i dojke bio je 3-11%.

Profesor James Woodcock iz Epidemiološke jedinice MRC-a rekao je: „Znamo da je tjelesna aktivnost, poput hodanja ili vožnje bicikla, dobra za vas, osobito ako osjećate da vam ubrzava otkucaje srca. Ali, ono što smo otkrili je da postoje značajne koristi za zdravlje srca i smanjenje rizika od raka čak i ako vježbate samo 10 minuta svaki dan“. Nije potrebno ni spominjati da je preporučenih 150 minuta tjedno korisnije od samo 75 minuta. Otprilike jedna od šest ranih smrti bila bi spriječena s više od dva sata vježbanja, dok bi se izbjeglo 11% slučajeva kardiovaskularnih bolesti i 5% slučajeva raka.

Konzumiranje previše soli može oslabiti imunitet, tvrdi novo istraživanje:

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije