Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Istina je: Novac nas potiče na mršavljenje

dijeta,vaga
Davor Javorović/PIXSELL
31.05.2013.
u 15:05

Novo istraživanje klinike Mayo otkrilo je da je novac učinkovit poticaj za mršavljenje i da ispitanici koji su financijski nagrađeni duže ustraju u mršavljenju te gube više kilograma od onih koji ne dobivaju nikakvu nagradu.

Novac je učinkovit poticaj za mršavljenje, a ljudi koji su financijski nagrađeni dulje ustraju u mršavljenju te gube više kilograma od onih koji ne dobivaju nikakvu nagradu, otkrilo je novo istraživanje klinike Mayo.

U njemu je sudjelovalo stotinu zdravih zaposlenika klinike Mayo ili članova njihovih obitelji koji su nasumično svrstani u jednu od četiriju skupina, pri čemu su u dvjema dijeljene novčane nagrade, a u dvjema nisu. Svi su sudionici bili u dobi između 18 i 63 godine i imali indeks tjelesne mase između 30 i 39 (BMI veći od 30 smatra se pretilošću). Cilj je svakog ispitanika bio svaki mjesec smršaviti oko 2 kilograma. Sudionici su se vagali jednom mjesečno tijekom godine dana, za razliku od prethodnih istraživanja koja su također uključivala financijske poticaje, no ispitanike su pratila u razdoblju od 12 ili 36 tjedana.

Mjesečno su dobivali 20 dolara ako su postizali cilj, a oni koji nisu u tome uspijevali morali su dati 20 dolara u zajedničku blagajnu. Svi sudionici skupine u kojoj je uspjeh novčano nagrađivan na kraju istraživanja sudjelovali su u nagradnom izvlačenju u kojem su mogli osvojiti iznos iz zajedničke blagajne.

Poticaji za mršavljenje – djeluju

U skupini ispitanika koji su bilo nagrađivani njih 62 posto uspješno je postiglo cilj i u prosjeku su gubili oko 4 kilograma, dok je u drugoj skupini njih samo 26 posto uspjelo dostići željenu težinu, s prosječnim gubitkom od jednog kilograma.

– Poruka našeg istraživanja jest da financijski poticaji mogu pomoći u mršavljenju, poboljšati rezultate i povećati snagu volje – izjavio je autor istraživanja Steven Driver s klinike Mayo.

Slično je istraživanje provedeno 2008. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Pennsylvaniji (University of Pennsylvania School of Medicine) i u Centru za istraživanje i promicanje jednakosti u zdravstvu (Wharton School, VA Center for Health Equity Research and Promotion, Philadelphia), a rezultati su također pokazali kako su financijski poticaji učinkoviti u ostvarenju kratkoročnih ciljeva povezanih s mršavljenjem, piše Medicalnewstoday

 

medicalnewstomedicalnewstoday

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije