Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrinjavajući podaci

Ispunite test i saznajte koliko ste pod rizikom da dobijete šećernu bolest

Shutterstock
14.11.2023.
u 11:30

Ubrzani način života, stres i loše navike dovode do sve većeg porasta broja oboljelih od dijabetesa

Šećerna bolest nastaje zbog apsolutnog ili relativnog manjka inzulina, inzulinske rezistencije, povećanog stvaranja glukoze te prekomjernog djelovanja hormona suprotnog učinka od inzulina. To je kronična i neizlječiva bolest koja uzrokuje tjelesne, mentalne i psihosocijalne teškoće. 

Ubrzani način života, stres i loše navike dovode do sve većeg porasta broja oboljelih od dijabetesa, koji je u Hrvatskoj već zauzeo treće mjesto na popisu uzročnika smrti, ispred svih onkoloških bolesti. Osim toga, zabrinjavajući podaci pokazuju da je Hrvatska na prvom mjestu u Europi po smrtnosti od dijabetesa

Foto: Stjepan Banovic /PIXSELL

Briga o osobama sa šećernom bolešću zahtijeva naglasak na pacijentu, zajedno s medicinskom evaluacijom koja obuhvaća procjenu rizika i praćenje akutnih i kroničnih komplikacija. Dijeljenje elektroničkih medicinskih zapisa sa samim pacijentima može pridonijeti značajnom unapređenju skrbi, boljem odazivu pacijenata na redovne godišnje preglede te povećanju kvalitete zdravstvene zaštite, kažu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Rizični čimbenici za razvoj šećerne bolesti: Šećerna bolest tipa 1 ne može se prevenirati, za razliku od tipa 2 na čiju pojavnost, osim genetskih čimbenika, značajno utječu okolišni čimbenici. Moderni način života podrazumijeva dugotrajno sjedenje i smanjenu tjelesnu aktivnost, osobito u urbanim područjima. Međunarodna dijabetička federacija stoga preporučuje bavljenje tjelesnom aktivnošću u trajanju od minimalno 30 do 45 minuta najmanje tri puta tjedno. Nezdrava prehrana je također jedan od ključnih rizičnih čimbenika. Zaslađeni sokovi, manje od tri obroka dnevno, nedovoljan unos voća i povrća, konzumiranje alkohola i zasićenih masnih kiselina značajno doprinose povećanju rizika od obolijevanja.

Procjena rizika od razvoja šećerne bolesti tipa 2: Na dob ili genetsku predispoziciju ne može se utjecati. Međutim, mogu se mijenjati ostali čimbenici koji utječu na sklonost razvoju bolesti kao što su prekomjerna tjelesna težina, trbušna debljina, sjedilački način života, prehrambene navike i pušenje. 

Objavili su i Upitnik za procjenu rizika od razvoja šećerne bolesti tipa 2 koji možete ispuniti OVDJE i saznati koliko ste pod rizikom od razvoja ove bolesti. 

Znanstvenici objasnili što se od kojeg roditelja nasljeđuje: Od majke inteligencija, ali i ćelavost!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije