Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokazuju istraživanja

Isplati se jesti klice: Proces klijanja biljkama podiže udio proteina, vitamina i minerala

Instagram/@sproutsmarket
18.10.2022.
u 07:00

Nekoliko je studija tijekom godina pokazalo da klijanje povećava udio proteina, a klice imaju i veću razinu esencijalnih aminokiselina i mnogih vitamina

Iako sadrže jako malo kalorija, klice su jako bogat izvor hranjivih tvari. Sjemenke, mahunarke i žitarice se obično koriste za klijanje.

Proces klijanja naime razinu hranjivih tvari, čineći klice bogatijim proteinima, folatima, magnezijem, fosforom, manganom i vitaminima C i K u odnosu na iste biljke u ostalim oblicima. Osim toga, oni koji ih jedu redovito kažu da većina klica ima i sjaja okus; hrskavi, pomalo slatkast ili ljutkast. Klice su izvrsne kao dodatak salatama, sendvičima i još mnogo čemu.

Znate li po čemu je poseban ghee maslac i zašto biste ga trebali konzumirati umjesto običnog?

1/5

Nekoliko je studija tijekom godina pokazalo da klijanje povećava udio proteina. Klice također imaju veću razinu esencijalnih aminokiselina, pri čemu se određene pojedinačne aminokiseline povećavaju za čak 30%.

Uz to, proteini klica su također lakše probavljivi. To je tako zbog procesa klijanja, koji smanjuje količinu antinutrijenata - spojeva koji smanjuju sposobnost tvog tijela da apsorbira hranjive tvari iz biljke - i to do 87%.

Klice su također sjajni izvori antioksidansa i drugih korisnih biljnih spojeva.

 Studije pokazuju da kada sjeme proklije, količina vlakana koje sadrži se poveća i postane dostupnija.

Na primjer, u jednoj studiji, zrno koje je klijalo pet dana sadržavalo je čak 133% više vlakana od zrna koja nisu proklijala.

Čini se da klijanje konkretno povećava količinu netopivih vlakana, vrstu vlakana koja pomažu u formiranju stolice i prolasku stolice kroz crijeva, smanjujući vjerojatnost zatvora (opstipacije). 

Konačno, proklijali grah, žitarice i sjemenke sadrže niže količine tzv. antinutrijenata od neproklijalih sjemenki, što tijelu olakšava apsorpciju hranjivih sastojaka tijekom probave.

Jedna šalica klica graha sadrži tako oko 31 kaloriju, a što se tiče hranjivih tvari, sadrži:

  • 6 grama ugljikohidrata
  • 3 grama proteina
  • 2 grama vlakana
  • 0 grama masti

Studija iz 2014. objavljena u NCBI-u istraživala je dobrobiti proklijalog crnog graha i otkrila da se sadržaj proteina nakon klijanja na 25 °C tijekom 24 sata povećao za 9-12 posto. Zajedno s proteinima povećao se i udio C vitamina za čak 38 puta.

Druga studija iz 2017. objavljena je u IJRMS, a otkrila je da je sadržaj proteina najveći u proklijalim mahunarkama. Među proučavanim mahunarkama, maksimalnu nutritivnu korist je imao slanutak, zbog svog visokog sadržaja proteina.

U studiji iz 2014. objavljenoj u International Journal of Recent Biotechnology znanstvenici su dokazali i promjene u prehrambenom statusu graha nakon klijanja; primijetili su tako da klijanje povećava antioksidacijsku aktivnost fenola ili fitonutrijenata koji se nalaze u grahu, što tim spojevima omogućuje učinkovitije uklanjanje slobodnih radikala - molekula koje mogu oštetiti zdrave stanice i koje se smatraju glavnim krivcima za proces starenja i za mnoge bolesti, uključujući i neke karcinome. Nama dovoljno!

OPG Danijela Šajkunić iz Peroja proizvode domaće voće i povrće

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije