Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
''botoks za srce''

Injekcija od morskih algi liječi oštećenja na srcu nakon infarkta

injekcija
Reuters/Pixsell
01.10.2012.
u 14:20

Kardiokirurg u bolnici Umberto I. ubrizgao je jednom pacijentu želatinu dobivenu od morskih algi u srce. Ta, prva takva intervencija u Italiji, učinjena je polovicom kolovoza, a pacijentovo se srce oporavlja

Injekcijom tekućine dobivene od morskih algi mogu se zaliječiti rane koje na srcu uzrokuje infarkt. Počinje završna eksperimentalna faza takve intervencije na srcu, a od druge polovice 2013. godine mogla bi biti odobrena za sve bolesnike u Europi i SAD-u budu li rezultati dobri. U Italiji, gdje će se u pet bolničkih centara proučavati eksperiment na 76 pacijenata (eksperimenti će se provoditi i u Njemačkoj, Nizozemskoj, SAD-u te Australiji), već je na jednom pacijentu iskušan takav način liječenja. Dosad se poslije infarkta moglo ili presaditi srce ili u tijelo staviti mehaničku pumpicu.

U rimskoj bolnici Umberto I. kardiokirurg prof. Fabio Miraldi ubrizgao je jednom pacijentu u srce tekućinu, zapravo želatinu dobivenu od morskih algi. Ta, prva takva intervencija u Italiji, načinjena je polovicom kolovoza, a pacijentovo se srce oporavlja, obznanjuje danas list Corriere della Sera.

– To je neka vrst liftinga na borama srca poslije teškog infarkta – piše Corriere della Sera i dodaje kako je sa 15 mikroinjekcija u srce pacijenta ubrizgana tekućina. Kao što se botoks injekcijom ubrizgava u izboranu kožu lica, tako se tekućina dobivena iz morskih algi ubrizgava u srce. Pacijentu u Rimu srce je u mjesec dana povratilo 25 posto svoje funkcije, dakle regenerira se.

Taj novi preparat (algisyl-lvr) pripremljen je još 2008. godine u laboratoriju LoneStar Heart u Laguna Hillsu u Kaliforniji. U veljači 2009. godine prvi je pokus učinjen na šest pacijenata u njemačkoj klinici German Heart Center u Münchenu i ostvareni su dobri rezultati glede sigurnosti i biokompatibilnosti. Čini se da taj gel od morskih algi ne samo što zacjeljuje oštećenja na srcu nego potiče na aktiviranje staminalnih stanica koje postoje u srcu, ali ih ono ne upotrebljava.

U SAD-u i Europi ima 12,7 milijuna ljudi koji su pretrpjeli infarkt, a samo u SAD-u godišnje se na njihovo liječenje troši 39,2 milijarde dolara, piše Corriere della Sera.

>> Metformin - novi lijek protiv raka dojke, prostate i debelog crijeva

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije