Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kajmanski otoci

Indijac pretvorio operacije srca u industriju, pojeftinio ih do 50 puta

operacijska sala
AFP/PIXSELL
Autori: Sonja Hoffman, M. Berger/VLM
24.04.2012.
u 08:00

Ovaj model najviše koriste Amerikanci, koji često nemaju osiguranje u SAD-u. Kako objašnjava dr. Devi, on i njegov tim kardiologa obave 600 operacija na tjedan

Gradnja bolnice na Kajmanskom otočju koja će primarno biti namijenjena američkim pacijentima koji žude za nižim cijenama medicinske skrbi, rješenje je jednog od najvećih indijskih liječničkih imena – doktora Devija Shettyja – za spas zdravstvene skrbi u Indiji.

Novi sistem

Vrsni kardiokirurg prije desetak godina ponudio je rezanje troškova zdravstvene skrbi u Indiji u odnosu na iste troškove u drugim dijelovima svijeta. Tako, primjerice, u njegovoj bolnici operacija srca stoji prosječno dvije tisuće dolara, dok se u Americi isti zahvat naplaćuje od 20.000 do 100.000 dolara, ovisno o složenosti. Njegov je pristup preko noći transformirao zdravstveni sustav u Indiji zahvaljujući jednostavnoj premisi koja funkcionira i u drugim industrijama – ekonomiji razmjera.

Ekonomija razmjera povećanje je proizvodnosti inputa koje proizlazi iz podjela rada i ušteda u materijalima kojima poduzeće povećava skalu ili razmjere svojih operacija. U ovom, konkretnom slučaju, to znači da je povećanjem količine, čak i kada je riječ o sofisticiranim i opasnim zahvatima poput operacije srca, dr. Shetty smanjio troškove indijskog zdravstvenog sustava. Pod njegovim vodstvom u Narayana Hrudayalaya, bolnici u kojoj je tisuću kreveta, kirurzi operiraju s kapacitetom nezamislivim u Americi gdje prosječna bolnica ima otprilike 160 kreveta. Godišnje ovdje izvedu dvostruko više operacija nego u klinikama Cleveland ili bostonskoj.

Kako objašnjava dr. Devi, on i njegov tim kardiologa obavi 600 operacija na tjedan, prenosi The Wall Street Journal. No, Shettyjev tim se tu ne zaustavlja – plan je za pet godina povećati broj kreveta na 30.000. Povećanjem kapaciteta i smanjenjem cijena cilj im je privući neosigurane Amerikance ili one koji trebaju operacije koje njihovo osiguranje ne pokriva. Pitanje koje se povlači koliko se ovim modelom riskira kvaliteta. Ipak, studije su pokazale kako kvaliteta izvedbe raste većim brojem operacija jer liječnici stječu više iskustva. Možda bi idealno rješenje bilo negdje u sredini, no na Hrvatsku je i to teško primjenjivo jer bi, za početak, trebalo povećati broj svega – od osoblja do bolničkih kreveta i instrumenata.

Kod nas samo plastika za stroj 500 eura

– Kardiokirurzi, kao što se to radi u KBC-u Zagreb, ne odrade sami cijelu operaciju, koja traje najmanje tri sata, nego je ona po etapama podijeljena na anesteziologa, mlađe kirurge te mlađe i starije specijaliste kardiokirurge – pojasnio je prof. Bojan Biočina, kardiokirurg KBC-a Zagreb, i pojasnio da tako kardiokirurg može obaviti i 40 zahvata na dan. Cijena zahvata ovisi o tome radi li se čista premosnica, operacija zalistaka ili obje odjednom.

– Dvije tisuće dolara realna je cijena zahvata ako se on radi bez stroja za izvantjelesni krvotok, na kucajućem srcu jer je tada, osim liječničkog tima, trošak praktično samo konac – istaknuo je prof. Biočina i dodao da u nas samo plastika za taj stroj stoji 500 eura. Dodatni trošak, koji jako poskupljuje zahvat je i vrijeme provedeno u šok-sobi nakon operacije pa valja uzeti cijenu osoblja na Kajmanskim otocima.

– To je najskuplji oblik skrbi koji u najboljem slučaju traje jedan dan, a uglavnom od pet naviše – istakao je. Za obradu 600 pacijenta na tjedan bolnica mora imati 160 kreveta u šok-sobi, a KBC Zagreb za sve kirurške odjele ima 50 kreveta.

– Jasno je da takav sustav funkcionira jer u Americi se samo to da liječnik posluša pacijenta prije operaciji naplaćuje 5000 dolara – kaže predstojnik Zavoda za hitnu medicinu na Rebru dr. Dragutin Ivanović. Smatra da bi u nas to možda u bilo izvedivo samo uz velika ulaganja u osoblje i dijagnostiku.

Novac i liječnici

Hrvatska ima 20 kardiokirurga koji bi mogli izvesti zahvate, no i kada bi se maksimalno povećao broj kirurga, trebalo bi povećati i novac koji država izdvaja za svaku bolnicu – ističe. Dodatni problem s kojim bi se čak i nakon svega toga susreli muči i doktora Shettyja – cijena medicinske opreme.

– Sljedeći mi je cilj naći jeftinije verzije precijenjene medicinske opreme – zaključio je Shetty.

Komentara 8

SN
snovakor
09:32 24.04.2012.

Pa kod njega u Indiji ti prosječno košta oko $2000, što varira od operacije do operacije ! Zavisi što treba raditi, ali da je sve na ovom svijetu više struko precjenjeno, to se zna že više od 50.g. ako ne i više !!!

VO
VolimZagreb
10:04 24.04.2012.

Još da navedu koja im je stopa smrtnosti ... vidjela bi se razlika u \"ekonomičnosti\".

LU
lutomirski
08:32 24.04.2012.

sad jos uvijek neznam koliko kosta u Indji,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije