Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
budite pažljivi

Imate torbu za kupovinu koju stalno koristite? Ako ne pazite, zbog nje biste se mogli razboljeti!

Shutterstock
18.08.2023.
u 12:30

Iako su korisne za okoliš, mogu biti štetne za vas ako ih ne upotrebljavate ispravno

Studija mnoge zgrozila: Neke vrste kupovnog kruha sadrže tragove ljudske kose i ptičjeg perja!I dok je ponovna uporaba torbi za kupovinu puno bolja za okoliš, Uprava za standarde hrane (FSA) između ostalog upozorava da bi nepravilna uporaba vaše pouzdane torbe mogla uzrokovati unakrsnu kontaminaciju. Prolivene namirnice, sirovo meso, pa čak i kore voća i povrća (koje biste uvijek, uvijek trebali ispirati – čak i ako ih gulite) mogu pridonijeti učinku klica, piše Huffpost.

Zapravo, jedna je studija otkrila da je među nasumično sakupljenim vrećicama za višekratnu upotrebu, “veliki broj bakterija pronađen u gotovo svim vrećicama i koliformne bakterije u polovici. Escherichia coli identificirana je u 8% vrećica, kao i širok raspon crijevnih bakterija, uključujući nekoliko oportunističkih patogena.” Naravno, neće vam svaki soj E.coli naškoditi, niti će svaka klica u vašoj torbi sigurno doći u kontakt s vašim ustima.

VEZANI ČLANCI:

“Ovi rezultati pokazuju da torbe za višekratnu upotrebu, ako se redovito ne peru ispravno mogu igrati ulogu u unakrsnoj kontaminaciji hrane", otkrili su istraživači. Evo zašto vaša omiljena torba za višekratnu upotrebu može pomoći procesu unakrsne kontaminacije ― i što možete učiniti da ju zadržite.

Sirovo meso i povrće mogu ostaviti dugotrajne klice: Sigurno ste to već čuli milijun puta, ali vrijedi ponoviti: uvijek, uvijek trebate prati svoje voće i povrće, čak i ako ih gulite. “Klice na kori ili koži mogu ući u voće i povrće kada ih režete”, upozorava Centar za kontrolu bolesti (CDC). 

Pesticidi, klice, pa čak i bube mogu ležati na njihovoj koži – stoga je logično da će i oni doći u kontakt s vašim torbama. Kad smo već kod toga, sirovo meso – čak i kada je pažljivo pakirano – još uvijek može ostaviti svoj zloćudni trag. "Kada su mesni sokovi dodani u vrećice i pohranjeni u prtljažniku automobila dva sata, broj bakterija se poveća 10 puta, što ukazuje na potencijal za rast bakterija u torbama", pokazalo je istraživanje. Naravno, mesni sok ne stavljate izravno u svoju torbu, ali istraživanje pokazuje potencijal materijala torbe za višekratnu upotrebu da udomi i ugosti opasne bakterije koje se često nalaze u životinjskim proizvodima. Iz tog razloga, FSA savjetuje bacanje svih torbi s vidljivim prolijevanjem.

VEZANI ČLANCI:

Morate li se onda jednostavno odreći svoje voljene torbe? FSA ima neke korisne savjete za vlasnike torbi za višekratnu upotrebu:

  • Pobrinite se da ponesete dovoljno vrećica za odvojeno pakiranje sirove i gotove hrane
  • Uzmite dodatne vrećice za pakiranje proizvoda za čišćenje i drugih kućanskih predmeta odvojeno od hrane
  • Označite bojom svoje torbe kako biste pokazali za što ih namjeravate koristiti
  • Nakon svake upotrebe provjerite ima li u torbama prolivene tvari
  • Ako je došlo do vidljivog prolijevanja, zaprljanja ili oštećenja, najbolje bi bilo da se torbe za višekratnu upotrebu koriste u drugu svrhu (gdje neće doći do sigurnosnog rizika) ili da se zamijene
  • Razmislite o korištenju pamučnih/tkaninskih torbi jer se mogu staviti u perilicu rublja i očistiti ako se zaprljaju
  •  Držite sirovu i gotovu hranu odvojeno u svojim kolicima ili košari 

U studiji koju smo ranije spomenuli, istraživači su otkrili da je "utvrđeno da ručno ili strojno pranje smanjuje bakterije u torbama za > 99,9%." Dakle, sve dok održavate svoju torbu čistom, vaša torba za višekratnu upotrebu mogla bi biti sigurna. 

Studija mnoge zgrozila: Neke vrste kupovnog kruha sadrže tragove ljudske kose i ptičjeg perja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije