Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukusne i zdrave

Imate školarca? Za užinu mu spakirajte neke od ovih namirnica, savjetuju nutricionisti

Shuttershock
12.09.2023.
u 14:30

Osim banana, voćka koju je dobro uključiti u užinu je mango, ali sušeni, jer može biti izvrsna alternativa slatkišima, kažu nutricionisti.

Mnogim je roditeljima zbog brojnih obveza koje svaki dan imaju priprema užine za školarca samo još jedna stvar koju trebaju obaviti. A nije lako stalno smišljati uzbudljive nove namirnice koje će djetetu spakirati za školu; posebno zato što užina treba zadovoljiti nekoliko kriterija, da je dovoljno hranjiva da dijete drži sitim do dolaska kući iz škole, da je estetski primamljiva da ju poželi pojesti, te naravno, da je zdrava. Dijete bi trebalo uživati u onom što jede, no mnogo je važnije da je ta hrana nutritivno potpuna i uravnotežena jer inače, pokazuju studije, može djetetu narušiti koncentraciju, smanjiti sposobnost pamćenja i učenja, te usporiti psiho fizički razvoj.

Pema nutricionistima sa stranice Bulk.com, najbolje je školarcu mijenjati namirnice za užinu, a 'prava' hrana može spriječiti umor i povećati energiju, te pridonijeti jasnijem razmišljaju. "Jedna od namirnica koje biste djetetu trebali pakirati za užinu je banana koja je dobar izbor jer nije potrebna nikakva priprema, a sadrži zdrava vlakna i sprječava pad energije", kažu nutricionisti, a dijete ju može jesti prije ručka ili kao međuobrok za vrijeme odmora.

"Još jedna voćka koju je dobro uključiti u užinu je mango, ali sušeni, jer može biti izvrsna alternativa slatkišima", kažu nutricionisti, te dodaju da je i sušeni mango bogat C vitaminom i dijetalnim vlaknima,  odličan je za imunitet i potiče osjećaj sitosti." Što se tiče povrća, nutricionisti napominju da je mladi špinat izvrstan izvor A, C i K vitamina, folne kiseline i željeza. 

"Željezo je odlično za energiju jer pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca koja prenose kisik po tijelu", rekli su stručnjaci koji stoga savjetuju da se zelena salata u djetetovim sendvičima zamijeni   opranim i osušenim listovima mladog špinata.  "To je izvrstan način da školarcu povećate unos hranjivih tvari, bez da to uopće zna", napominju nutricionisti i kažu da je za kognitivnu funkciju i razvoj idealan i  CoQ10 zbog čega savjetuju da povremeno školska užina djetetu bude domaći guacamole u tortilji; jer je svakako bolja opcija od vrećice čipsa.

Pravilo od pet sekundi za hranu: Istina ili mit?

  
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije