Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez

Imate 'pivski trbuh'? Evo kakva vam opasnost prijeti u kasnijim godinama

Pretilost
Foto: Thinkstock
17.11.2016.
u 10:34

"Naši rezultati potvrđuju povezanost većeg BMI-a s manjim volumenom mozga", istaknula je voditeljica istraživanja, dr Sudha Seshadri

Osobama čiji su suvišni kilogrami smješteni u predjelu struka prijeti veći rizik za razvoj Alzheimerove bolesti, objavili su znanstvenici sa Sveučilišta u Bostonu. 

Prateći više od 700 ispitanika prosječne dobi 60 godina, istraživači su utvrdili kako je prevelika tjelesna masa izravno i proporcionalno povezana sa smanjenim volumenom mozga, čimbenikom usko povezanim s demencijom.

– Naši rezultati potvrđuju povezanost većeg BMI-a s manjim volumenom mozga – istaknula je voditeljica istraživanja, dr Sudha Seshadri. 

Ova je poveznica bila najizraženija kod osoba s najvećom količinom masnog tkiva u predjelu abdomena, piše časopis Annals of Neurology. Istraživači vjeruju da će njihovi rezultati omogućiti bolje razumijevanje mehanizama koji dovode do razvoja demencije te olakšati osmišljavanje novih strategija prevencije. 

I brojne ranije studije ukazale na povezanost masnog tkiva abdomena s većim rizikom za bolesti srca. 

>>3 mini-testa kojima možete istog trena provjeriti svoje zdravlje

Komentara 2

KA
kažemja
14:28 17.11.2016.

A sad mi je tek jasno zašto ima toliko pametnih ljudi.

NE
nemanatrag
09:05 18.11.2016.

Povećaš važnije na uštrb manje važnog....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije