Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zero waste u kuhinji

Imamo recept za najbolju domaću tjesteninu koju smo kušali, a kao bonus – ubacili smo je u famozno varivo s bobom!

Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
19.05.2022.
u 09:08

Za ovo jelo iskoristite bob u potpunosti. Od mahuna skuhajte temeljac koji će vam trebati za ovu divnu juhu, a kuhane mahune propasirajte kroz cjedilo da iskoristite sve ono mesnato, zeleno u njemu. Jelo je divno, baš kao što izgleda!

Recept za varivo s bobom iskoristite dok je bob u sezoni, ali ne ide bez domaće "manistre" jer se s njom nijedna ne može usporediti. Ideju nam je dala Nasja Duplančić na svom blogu Mama, ja sam gladan.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Domaća tjestenina

Sastojci:

2 jaja

200 g glatkog brašna

2 prstohvata soli

Priprema:

Pomiješajte sastojke i formirajte kuglu. Zamotajte je u prozirnu foliju i pustite da stoji oko 15 minuta. Tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvaljajte sasvim tanko uz pomoć valjka ili stroja za tjesteninu (debljina 5) pa narežite na rezance željene debljine.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Bob i manistra

Sastojci:

600 g boba u mahuni

1 mrkva

komadić korijena celera

1 veći mladi luk

1/2 manjeg crvenog luka

voda od kuhanja mahuna + povrtni temeljac ili voda

sol, papar, dimljena crvena paprika, chili

Za  pešt:

kriška do dvije domaće pancete

2 režnja češnjaka

šaka peršinova lišća

Priprema:

Zrna boba izvadite iz mahuna, operite zrna i mahune. Mahune stavite u malo kipuće vode kuhati da sasvim omekšaju. Vodu od kuhanja sačuvajte, mahune propasirajte kroz cjedilo i sačuvajte meso, a ostatak koji je ostao u cjedilu bacite. Luk, mladi luk, celer i mrkvu operite, ogulite, očistite pa usitnite u sjeckalici ili nožem. Stavite nasjeckano povrće u lonac u koji ste dodali maslinovo ulje i posolite. Neka se pirja uz miješanje 15-ak minuta. Ubacite zrna boba pa još kratko pirjajte uz podlijevanje vodom u kojoj ste kuhali mahune. Neka se kuha oko pola sata, odnosno dok bob me bude mekan. Dodajte pasirane mahune boba i pešt. Dodajte sol, papar i chili po želji. Za pešt, slaninu, peršin i češnjak nasjeckajte sasvim sitno da dobijete pastu. Ubacite u lonac i nastavite kuhati. Kada je bob kuhan, ubacite oko 100 do 150 g tjestenine. Tekućine treba biti dovoljno jer će tjestenina upiti dosta tekućine. Procijenite koliko da ne biste na kraju kad se tjestenina skuha dobili kašu umjesto juhe. Kad je tjestenina kuhana, jelo je gotovo.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije