Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraljica među vinima

Imamo odličan prijedlog: Provedite vikend iz snova i kući se vratite s najboljim vinima za blagdanski stol!

TZ Požeško-slavonske županije
15.12.2022.
u 14:59

Spojite ugodno s korisnim i provedite vikend putujući Slavonijom gdje možete uz pomoć tamošnjih vinara odabrati najbolja vina za vašu blagdansku trpezu. Nigdje kao na ovom području graševine nemaju tako širok spektar u stilistici, a Vinogorje Kutjevo ubraja se među najkvalitetnija hrvatska vinogorja i daje vina visoke i najviše kvalitete. Tamo se nalaze i najbolji vinogradarski položaji Mitrovac, Venje, Vetovo, Hrnjevac, Vidim-Kutjevo.

Ono što su Burgundija i Bordeaux za Francusku, Kutjevo je za Hrvatsku. Tradicija vinarstva i vinogradarstva u Kutjevu duga je više od 700 godina, još otkada su cisterciti 1232. izgradili najstariji vinski podrum u ovom dijelu Europe. Poznata je činjenica da vinogorjem Kutjevo prolazi 45,3 paralela, ista ona koja povezuje glasovite vinske destinacije Piemont, Val du Rhone, Oregon i Bordeaux. Spoj prirode, prekrasnih vizura i ljepote doživjet ćete šetnjom vinskim cestama. Vinska cesta Vinogorja Požega-Pleternica, Vinska cesta Vinogorja Kutjevo i Vinska cesta Vinogorja Pakrac, tri su vinske ceste zbog kojih vrijedi posjetiti i okusiti vinsku priču.

Foto: TZ Požeško-slavonske županije

Enologija i gastronomija u međusobnom skladu predstavljaju destinaciju na pravi način

Promišljeno sljubljivanje hrane i vina koje su karakteristične za ovo područje osigurat će vam poseban gastro doživljaj. Idealno je vrijeme za glasovite specijalitete od smuđa, čips od šarana, i deserte kao što su šmarne i tačkrle koji se nalaze na menijima ovdašnjih restorana kako bi upotpunili doživljaj destinacije. Uz više od 30 renomiranih vinarija Zlatna Slavonija pravi je raj za enogastronomske izlete u ovaj kraj Hrvatske koji se tek otkriva svojim atributima, a ima ih pozamašan broj. Vinogorja su postala i atraktivna izletišta kojima prolaze biciklističke, planinarske i pješačke staze. A osmišljene i pripremljene ture privlače posjetitelje mlađih generacija kojima je boravak u prirodi uz čašu vrhunske graševine odličan izbor za vikend druženje.

Foto: TZ Požeško-slavonske županije

Kraj iz kojeg su u svijetu predstavljene i prihvaćene poznate vinske etikete

Ovdje su podrumi najpoznatijih imena na hrvatskoj vinskoj sceni, a tijekom cijele godine rado su posjećena destinacija. Pravi vinski znalci znaju da nigdje kao na ovom području graševine nemaju tako širok spektar u stilistici, da se Vinogorje Kutjevo ubraja među najkvalitetnija hrvatska vinogorja i daje vina visoke i najviše kvalitete, a tamo se nalaze i najbolji vinogradarski položaji Mitrovac, Venje, Vetovo, Hrnjevac, Vidim-Kutjevo. Sav raspon i raskoš u stilistici koje im omogućava graševina, vinari Zlatne Slavonije iskoristili su na kvalitetan način kreirajući poznate i cijenjene etikete od pjenušca do predikata. Zbog mnogobrojnih nagrada, vrhunskih vina, ugleda i osobnosti, oni su važni ambasadori ovog kraja. Treba istaknuti da su među uglednim vinskim profesionalcima prepoznati kao vinari koji na vrhunskim položajima rade vina koja osvajaju najprestižnije svjetske nagrade.

Foto: TZ Požeško-slavonske županije

Sve veći broj smještajnih kapaciteta

Poznato je da osim turista koji posjećuju vinarije, u ovom području borave i ugledni inozemni vinski stručnjaci kako bi kušajući vina ponajboljih hrvatskih vinara otkrili raspon, posebice graševine te ih potom predstavili na najprestižnijim mjestima u inozemstvu. –Edukacije, umrežavanje subjekata u destinaciji, podizanje kvalitete usluge, objedinjavanje sadržaja i povećanje broja smještajnih kapaciteta posljednjih nekoliko godina utjecali su i na značajni rast turističkog prometa, a planovi  su još i veći – ističe Maja Jakobović, direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije. Gostoljubivi i zabavni ljudi širokog srca, uvijek spremni ugostiti posjetitelje poštuju tradiciju i kulturu ovog područja, čuvaju baštinu i trenutke prošlosti koji ožive svakom manifestacijom, ali sukladno promjenama, posebice povratku prirodi i uživanju u lijepim stvarima, uvode i promjene koje impresioniraju nove generacije putnika.

Više o destinaciji i kako isplanirati posjet doznajte na stranici Zlatna Slavonija TZ Požeško-slavonske županije.

Foto: TZ Požeško-slavonske županije

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije