Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čuvajte se lopova

Idete na odmor? Evo savjeta kako izbjeći neugodna iznenađenja

lopov,provalnik,krađa, (1)
Thinkstock
04.08.2013.
u 21:11

Spakirali ste kofere i krećete na put, no prije provjerite jeste li učinili sve kako biste se zaštitili od potencijalnih kradljivaca

Lopovi nikad ne spavaju, a pogotovo preko ljeta. Ljeto je godišnje doba poznato po krađama s obzirom na to da brojni građani napuštaju svoje domove i odlaze na odmor.

Iako se svi lakovjerno volimo hvaliti time da odlazimo na godišnji odmor i ostavljamo kuću ili stan bez nadzora, to i nije baš najpametnije s obzirom na to da nikad ne znamo gdje se kradljivac skriva.

Ako ste jedan od sretnika i otići ćete ove godine na more, svakako se pridržavajte savjeta koje daje i policija.

Spakirali ste kofere i krećete na put, no prije provjerite jeste li učinili sve od ovoga kako biste se zaštitili od potencijalnih kradljivaca:

- zaključavajte vrata stana, bez obzira koliko dugo će biti odsutni iz svog doma
- ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata
- ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. u vazama za cvijeće, ispod otirača, ispod kamena ….)
- ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić i tako ostaviti dojam da ste u svom stanu-  novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima
- ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete
- ne spremajte cvijeće s balkona i prozora da ne šaljete poruku da ste odsutni
- novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama i u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer provalnici najprije traže na tim mjestima,
- ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskoj sekretarici da ste odsutni
- zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte, radi kasnije identifikacije
- u slučaju da po povratku u stanu zateknete provalnika, nikako ga ne pokušavajte uloviti sami, možda je naoružan, jer vaša sigurnost i sigurnost vaše obitelji je najvažnija
-  ako ste u mogućnosti pokušajte zapamtiti neke korisne podatke o provalniku (izgled, govor, vozilo, pravac u kojem se udaljio i slično)
-  ne spremajte i ne dirajte predmete kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći u otkrivanju provalnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije