Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istekao rok

I u sljedećoj školskoj godini mogu se koristiti neki stari udžbenici

Udžbenici
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
10.07.2014.
u 12:53

Ističe rok od četiri godine na koji su stari udžbenici bili odobreni pa ih je trebalo doraditi da novi budu lakši i jeftiniji i da se usklade prema novom pravopisu

  Za sljedeću školsku godinu u osnovnim i srednjim školama izdavači su pripremili nove udžbenike. Tako je, unatoč mišljenju dijela javnosti da u krizi građane ne treba opterećivati novim izdacima, prije godinu dana odlučio tadašnji ministar obrazovanja Željko Jovanović. Njegovo obrazloženje je bilo da ističe rok od četiri godine na koji su stari udžbenici bili odobreni, da ih je nužno doraditi, da novi moraju biti lakši i jeftiniji i da se moraju uskladiti, odnosno lektorirati prema novom pravopisu.

Nakon toga autori i izdavači krenuli su u pripremu i izradu novih udžbenika. Dio knjiga su doista u potpunosti nove i one su u katalozima za osnovnu i srednje škole označeni zelenom bojom. U osnovnoj školi većina je takvih knjiga i praktički je nemoguće da umjesto takve, nove knjige učenik koristi staro izdanje naslijeđeno od brata, rođaka ili prijatelja. Udžbenici koji su u katalozima označeni bijelom bojom su zapravo samo nova izdanja starih udžbenika. Takvih je udžbenika u osnovnoj školi malo, ali ih je u srednjim školama, posebno strukovnima, više nego potpuno novih udžbenika. Te udžbenike, dakle bijele iz kataloga, učenici ne moraju kupiti nove nego mogu koristiti naslijeđene ili kupljene u antikvarijatima.

- Bivši ministar je krenuo u promjenu udžbenika, ali ni taj posao nije odradio do kraja i kako treba. Jedan dio udžbenika je nov i lektoriran po novom pravopisu, Od iduće go sa starim pravopisom što će samo dodatno zbunjivati djecu - komentirao nam je jedan od izdavača. Iako su iz ministarstva za vrijeme bivšeg ministra uporno tvrdili da učenici odnosno roditelji moraju kupiti sve nove udžbenike, ipak baš i nije tako. Udžbenici koji se nisu mijenjali, a takvi su u katalozima koji se mogu vidjeti na stranicama ministarstva označeni bijelom bojom, mogu se zamijeniti starim, nasljeđenim ili u antikvarijatu kupljenim udžbenicima. Roditeljima osnovaca to neće biti od velike pomoći jer je manji broj udžbenika označen bijelom bojom, ali srednjoškolcima i njihovim obiteljima to svakako može smanjiti izdatke za nove knjige. Uz uvjet da njihovi profesori ne budu imali ništa protiv korištenja starih izdanja. A ne bi trebali.   

>> Udžbenici, školske torbe, pernice i ruksaci – sve za školarca na Mondu!

>> Udžbenici 1700 kuna u jednoj školi, a 2200 kuna u drugoj

Komentara 5

AA
aabbcc
14:36 10.07.2014.

Kvalitetni udjbenici se mogu koristiti mnogo godina a ove fus za jednokratnu upotrebu ne treba ni stampati, jer iz njih necete nista ni nauciti....

Avatar fredi
fredi
14:36 10.07.2014.

zar rokovi ističu???? " pravopisu, Od iduće go sa" A da je netko prvo lektorirao članak prije objave?

OK
okaidy
15:05 10.07.2014.

Laž je da su novi udžbenici jeftiniji, duplo su skuplji nego prošle godine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije