Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igračke

I jedna je kutija igračaka dovoljna

'Close-up of a young girl (5-6) looking through a box of toys'
'Stockbyte'
24.08.2010.
u 15:15

Gomilanje igračaka nije dobro za dijete; bolje je u kutiju staviti najbolje

Nisu rijetki primjeri da roditelji pretjeruju u ljubavi kojom obasipaju svoje dijete, pa mu kupuju previše igračaka. A gomilanje nepotrebnih igračaka nije dobro, upozorava prof. Kamea Jaman-Čuveljak, psihologinja DV-a Trešnjevka.

– Čini mi se zgodnim da roditelji zajedno s djetetom u jednu oveću kutiju slože sve igračke kojima se dijete voli i želi igrati i koje su primjerene njegovoj razvojnoj dobi. Predlažem da to budu igračke koje potiču djecu da oponašaju stvarni svijet, na primjer elementi kuhinje (lonci, šalice, pribor za jelo), minijaturne figure i slično, a tome je dobro pridodati i predmete iz stvarnog svijeta. Primjerice, mamina stara odjeća i cipele pretvaraju se u prelijepe balske haljine njihovih djevojčica – kaže prof. Jaman-Čuveljak.

U toj bi osnovnoj kutiji svoje mjesto trebale naći i igračke koje pozivaju na rješavanje problema i razvijaju sposobnost koncentracije, primjerice slagalice (puzzle), igre memorije i slično.

– Tu bi se trebale naći i igračke koje potiču kreativnost, poput bojica, lego-kockica i slagalica. Njima djeca uvježbavaju i finu motoriku ruku, ali i logičko razmišljanje. Svoje mjesto svakako ima i lopta, važna za razvoj koordinacije, motorike i socijalnih vještina. U igrama loptom djeca se uče gubiti, družiti, pobjeđivati. Odlične su i glazbene igračke koje stimuliraju pamćenje, društvene su te poboljšavaju koordinaciju i kreativnost. Nezamjenjive su i knjige. Makar se djeca samo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije