Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

HZZO prihvatio novu listu lijekova

lijekovi-txt.jpg
import
28.05.2008.
u 19:06

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prihvatilo je novu listu lijekova.

Na osnovnu listu lijekova ušlo je 7 novih lijekova u 12 oblika, a na dopunsku njih 11 u 25 oblika. Među ostalim na listu lijekova je uvršteno 26 generičkih zamjena koji su jeftiniji 10 ili više posto od dosadašnjih lijekova ili imaju znatno manje popratnih pojava.

Među novostima na listi je lijek vorikonazol, rekao je rukovoditelj Službe za lijekove Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje dr. Tonči Buble: «Riječ je o novom sistemskom antimikotiku koji se daje kod teških gljivičnih infekcija i to najčešće kod transplantiranih bolesnika».

Na dopunsku je listu ušlo nekoliko kombinacija lijekova u jednoj tableti kao što je primjerice Avandamet- kombinacija roziglitazona i metformina za osobe s dijabetesom. Osim toga na listu je ušao i lijek protiv debljine Ksenikal (orlistat) koji djeluje lokalno za razliku od jedinog dosad dostupnog lijeka Reduktila (sibutramin) koji djeluje centralno. Na dopunskoj listi lijekova je i novi lijek protiv epilepsije Kepra, rekao je dr. Buble.

«Kepra je novi antiepileptik koji je drugačijeg načina djelovanja, a HZZO ga je dosad odobravao za liječenje djece kojoj dosadašnji antiepileptici nisu bili u tolikoj mjeri djelotvorni.» Upravno vijeće HZZO-a ipak nije prihvatilo prijedlog Povjerenstva za lijekove da se na listu lijekova uvrsti lijek Lirika protiv epilepsije, a objašnjeno je da još nije vrijeme za taj lijek.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije