Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Agresivnost

Hiperaktivnog dječaka škole ne žele zbog agresivnosti!

tučnjava
VL
05.05.2010.
u 09:00

Sudbina mog djeteta nikog ne zanima, zavlače nas,umjesto da pomognu - očajan je otac.

Svu nemoć i impotentnost društva u slučaju liječenja djece sa teškim psihičkim poremećajima na svojoj je koži osjetila obitelj Pišković iz Slobodnice nedaleko od Slavonskog Broda. Vveć godinama prolaze kalvariju koja je ovih dana doživjela vrhunac. Njihovu trinaestogodišnjem sinu još je u ranom djetinjstvu dijagnosticirana hiperaktivnost i izrazita agresivnost, a dječak je godinama, sve do prije nekoliko dana, bio smješten u daruvarskom Centru Rudolf Steiner, gdje je pohađao osnovnu školu. Međutim, zbog svoje izrazite agresivnosti ispisan je iz centra, a rješenjem slavonskobrodskog Centra za socijalnu skrb trebao je biti prebačen u Centar za rehabilitaciju Zagreb, no kada ga je otac odvezao u zagrebačku Sloboštinu, dijete nisu primili.

U Rijeku u bolnicu

- Ne znam što da radim. Doveo sam svog dječaka u Zagreb, ali tamo su nam rekli da ga ne mogu primiti jer imaju puno male djece kojima bi moje dijete zbog svoje agresivnosti moglo nauditi. U Daruvaru je bio godinama, sada ne znam što da radim. Vozaju nas od jedne do druge adrese, ali pomoći nema. Ne mogu dopustiti da moje teško bolesno dijete ostane izvan škole, da ostane bez nadzora i liječničke pomoći koja mu je neophodna. Nisu se fer ponijeli prema nama, kao da sudbina mog djeteta nikoga ne zanima - kaže otac Jozo Pišković, koji je daruvarski centar prijavio i pravobraniteljici za djecu.

Kako kaže, već su tri puta pokušavali izbaciti njegova sina iz ustanove, a sada su napokon u tome i uspjeli, bez da su djetetu osigurali budući smještaj i mogućnost školovanja. Ipak, problem ne leži ni u daruvarskoj ni u zagrebačkoj bolnici koje su poznate po pažljivoj skrbi o svojim štićenicima, nego se radi o tome da u Hrvatskoj gotovo i ne postoji klinika za osobe kojima je dijagnosticiran ovaj oblik bolesti i u kojoj bi mogle imati pravilnu njegu bez ugrožavanja svoje ili tuđe sigurnosti. Dok u Daruvaru ovaj slučaj nisu htjeli komentirati, pojašnjavajući da je slavonskobrodski Centar za socijalnu skrb donio pravovaljano rješenje po kojemu su i postupili, Vesna Muraja, ravnateljica Centra za rehabilitaciju Zagreb, tvrdi da oni nisu dužni primiti dijete, nego ih je Ministarstvo zamolilo da mu pokušaju naći mjesto te je dogovoren pregled u Zagrebu.

Agresivnost je problem

- Kada je dječak došao na pregled, ispostavilo se da je izrazito agresivan i ne možemo ga smjestiti u isti objekt u kojemu ima još stotinjak male djece kojima bi mogao nauditi. Ovom djetetu neophodna je stalna skrb i njega, a mi mu to ne možemo pružiti. Ipak, dijete neće ostati na ulici jer upravo radimo na rješenju problema, kaže prof. Muraja napominjući da pokušavaju djetetu osigurati smještaj u jednoj riječkoj ustanovi gdje bi imao personaliziranu njegu i neprestanu skrb psihijatra.

I voditelji drugih specijalnih institucija napominju da problem nije u hiperaktivnosti, nego u agresivnosti koju dječak pokazuje.

To potvrđuju i psihologinje Iva Prvčić i Mihaela Rister u disertaciji "Dijete izvan kontrole III", gdje pišu da agresivnost dodatno razdražuje hiperaktivnu djecu.

Komentara 3

IS
istima
09:28 05.05.2010.

primit će ga BBB-i

SI
sikert
09:54 05.05.2010.

kop nas gospodine (oče tog dječaka) postoje lijekovi kojima se može pod kontrolom držati agresivnost i hiperaktivnost ili samo jedno od njih no niste kucali na prava vrata ili Vaši doktori to ne žele? Probajte razgovarati sa stručnjacima an e sa doktorima u nekim ustanovama gdje ih smjeste bez liječničke skrbi i programa odvikavanja od agresiovnosti, no na žalost naša medicina je takva.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
11:44 11.05.2010.

Hiperaktivan ili neodgojen?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije