Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinjavajuće

Gotovo 40% učenika vrati se kući iz škole s opeklinama od sunca

dijete
17.05.2011.
u 20:00

Polovica roditelja smatra da bi se učitelji trebali pobrinuti da djeca i u školi nanose kremu za sunčanje. Djeca su osobito osjetljiva na sunce pa poslije u životu mogu dobiti i rak kože

Upozorenja o štetnosti sunca stižu sa svih strana, osobito u vrijeme kada se bliži ljeto, a djeca su među najosjetljivijima. Istraživanja pokazuju kako gotovo 40 posto učenika u školi zadobije opekline od sunca. Zato stručnjaci za rak kože smatraju da bi djeca u školama trebala učiti o sigurnosti na suncu, prenosi Daily Mail. 

Gotovo polovica roditelja u istraživanju rekla je kako njihova djeca dolaze iz škole s opeklinama zbog prevelikog izlaganja suncu. Isto tako, polovica roditelja smatra da bi se učitelji trebali pobrinuti da djeca i u školi nanose kremu za sunčanje. Djeca su osobito osjetljiva na sunve pa poslije u životu mogu dobiti i rak kože. Izvješće saveza Skin Cancer UK (SCUK) pozvalo je britansku vladu i učitelje da daju sve od sebe kako bi se djecu zaštitilo od sunca. 

– Imperativ je smanjiti rizik nanošenjem krema za sunčanje. Djeca bi se trebala igrati u sjenovitim prostorima i nositi šešire, a mi bismo htjeli i da učitelji preuzmu ulogu “zdravog razuma” – objasnio je Richard Clifford iz SCUK-a. 

U istraživanju koje je bilo podloga za izvještaj sudjelovalo je 1000 odraslih osoba u Velikoj Britaniji, a više od polovice roditelji su maloljetnika. 

Gotovo polovica ispitanika rangirala je rak kože kao “krajnje ozbiljan, pa i opasan za život”, a 45 posto kazalo je kako ih ne zabrinjava mogućnost obolijevanja od te bolesti.

 – Dokazi su pokazali da opekline koje su zadobivene u dječjoj dobi, kada je koža najosjetljivija, udvostručuju rizik od razvoja raka kože kasnije u životu. Ne zagovaram potpuno izbjegavanje sunca, ali djeca moraju biti zaštićena, osobito u sredini dana tijekom ljetnih mjeseci – zaključio je doktor Andrew Wright, konzultant dermatolog u bolnici St. Luke koji podupire ovu kampanju.

Ključne riječi

Komentara 2

ST
sttipe
21:51 17.05.2011.

ma par sati,slabog sunca..da vidite veselja kad na suncu radite po 12 sati,svaki dan i nesmite mrdnit nikud!!a poslodavci(politicari,i njihova prodana imena-tajkuni),dogovorise se da nam produze radno vrime za jos pola..da zakinu drzavu i otpuste trecinu radnika...pa otkad su recesiju izmislili povecali su opseg posla i smanjili broj radnika!!!pa kako nece bit recesija!!!slovenci smanjili broj sati na 6 da svi rade,nasi produzili na 12,da otpuste trecinu drzave..da standard padne za trecinu..prave kineze od nas..pa da vidis opeklina!!!cili dan,-svaki dan..

ŠI
Šiljka
22:25 17.05.2011.

E, zato ću ja svoje maturante ponukati da se namažu zaštitnom kremom koju ću im dati prije norijade. Sunce je zaista sve opasnije, mažem se i sama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije