Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrilo istraživanje

Gledajući druge kako vježbaju povećat će se i naša kondicija?

gledanje sporta i navijanje
Foto: Thinkstock
29.11.2013.
u 09:30

Gledanje sporta može podići našu kondiciju jer se ubrzava rad srca i aktiviraju fizičke funkcije koje se pokreću kada sami vježbamo, tvrde znanstvenici

Ova vijest sigurno će razveseliti mnoge. Gledanje sporta može podići našu kondiciju jer se ubrzava rad srca i aktiviraju fizičke funkcije koje se pokreću kada sami vježbamo, tvrde znanstvenici, prenosi Huffington Post. 

Kada sjednemo pred televizor i počnemo gledati neki sport, ubrzava nam se disanje i rad srca, poboljšava se cirkulacija i tijelo se počinje znojiti. Istraživači tvrde kako su ovi nalazi vrlo važni jer je prvi put otkriveno da su ljudi koji su gledali neku fizičku aktivnost imali pojačanu aktivnost simpatičkog živčanog sustava koji priprema organizam na pojačani rad, širi zjenice, smanjuje izlučivanje sline, ubrzava disanje i rad srca, pojačava izlučivanje adrenalina iz nadbubrežne žlijezde, usporava rad crijeva i pražnjenje mokraćnog mjehura.

– Ovi  rezultati pokazuju nam da se tijelo pri gledanju fizičke aktivnosti ponaša kao da i samo sudjeluje u vježbanju, rekao je istraživač Vaughan Macefield sa sveučilišta Western Sydney.

Sudionicima istraživanja znanstvenici su pustili video s nepokretnim slikama i pratili očitanja koja su bila nepromijenjena za vrijeme gledanja tog videa. Kada su im istraživači pustili snimku trkača, očitanja su se promijenila, odnosno zabilježen je porast spomenutih aktivnosti organizma. Iako je riječ o vrlo malim promjenama, ipak je to pokazatelj da su se fiziološke funkcije pokrenule i za vrijeme odmaranja na kauču.

No, ništa ne može zamijeniti pravu fizičku aktivnost stoga nemojte samo sjediti pred televizorom i gledati sport, poručuju znanstvenici.

>>Vježbanje pomaže kao i tablete

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije