Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedostatak sna

Gladni ste i nervozni? Zaboravite čokoladu i - spavajte

Kušanje čokolade
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
01.11.2013.
u 17:00

Nesanica može skupo stajati - znatno pada energija, dolazi do psihičkih smetnji, manjak sna remeti hormonalnu ravnotežu, loše utječe na metabolizam, a to često dovodi i do povećanja tjelesne težine

Brojne obaveze, problemi s bliskim osobama, stres – sve su to razlozi zbog kojih možda noću ne možete dobro spavati. Budite se svako malo, a ujutro se osjećate još umornije nego kada ste krenuli na spavanje. Naši stručnjaci nutricionisti, neurolozi i psiholozi objašnjavaju da je nedostatak sna izravno povezan s metabolizmom i poremećajem hormonalne ravnoteže, što često dovodi do povećanja tjelesne težine, pište portal Zdrava krava.
Poremećaj

Hormonalne ravnoteže

Brojna istraživanja pokazala su da nedostatak sna utječe na izlučivanje hormona koji reguliraju zalihe masnoća, apetit i metabolizam, što je povezano s povećanjem tjelesne težine.

– Nekoliko eksperimentalnih studija pokazalo je da nedostatak sna utječe na hormonalnu ravnotežu u tijelu. Istraživanje u kojemu je sudjelovalo 28 muškaraca i žena između 18 i 23 godine pokazalo je da ispitanici koji nisu spavali 24 sata imaju poremećenu dinamičku interakciju između izlučenog inzulina i njegova učinka na razinu glukoze u krvi – navodi za Zdravu kravu nutricionistica dipl. ing. Mirja Jošić. Dodaje da je druga studija iz 2004. godine pokazala da nedostatak sna povećava želju za unosom hrane bogate ugljikohidratima, što može dodatno opteretiti beta stanice gušterače i ravnotežu između glukoze i inzulina.

Ako se stanje pospanosti izostavlja ili nasilno prekida, ističe nutricionist dr. sc. Kulier, dolazi do cijelog niza promjena koje organizam pokušava kompenzirati hranom.

– Nedostatak sna izravno je vezan uz metabolizam i poremećaj hormonalne ravnoteže, a to u najvećem broju slučajeva dovodi do povećanja tjelesne težine. Polako se zatvara začarani krug – manje spavanja donosi više nervoze i lošeg raspoloženja, a to opet ima za posljedicu kompenziranje narušenog stanja hranom, odnosno u konačnici suvišnim kalorijama – tvrdi dr. sc. Kulier.

S čipsom ili na čokoladi

Problem je, naglašava, posebno izražen kod osoba koje zbog službe ili nekih drugih obaveza noć pretvaraju u dan i obrnuto.

– Kod deprivacije sna i rada na donjem pragu energije, u pravilu će osoba završiti s vrećicom krumpirova čipsa ili na čokoladi – pojašnjava dr. sc. Kulier.

Cijena za nesanicu je visoka, a dodatna tjelesna težina samo je jedan problem jer uz nesanicu dolaze i ozbiljne psihičke smetnje. Specijalist neurologije dr. med. Berislav Spahija navodi da nedostatak sna povisuje razinu hormona grelina u krvi te smanjuje razinu hormona leptina u krvi:

– Grelin je hormon gladi koji se stvara u probavnom sustavu te njegova povišena razina pri deprivaciji sna pojačava apetit. Leptin je hormon sitosti proizveden u masnim stanicama te njegova niža razina pri deprivaciji sna prouzročuje također pojačani apetit, odnosno teško se dostiže osjećaj sitosti.

Tvrdi kako su novije studije pokazale da kod nekih pacijenata, poput onih s opstruktivnom bolešću spavanja, ne ovisi sve o razini leptina jer oni s visokom razinom tog hormona još uvijek pate od prekomjerne težine.

– Neki mogu imati visoku razinu leptina, ali ako su rezistentni na njegovo djelovanje, još uvijek ne dostižu osjećaj sitosti bez obzira na to što im je razina tog hormona visoka – pojasnio je dr. med. Berislav Spahija.

Pišu: Tanja Friš i Suzana Badrov

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije