Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukusna domaća hrana

Generacija koja zna puno starih recepata otkriva slavonska posna jela

21.03.2022.
u 13:30

Slavonska posna jela, koja su se nekada na domaćim trpezama nalazila kroz cijelu korizmu, od zaborava čuvaju Vesele Šokice

Kad je bila djevojčica, krumpir na paradajz čorbi, koji joj je spravljala majka u tjednima pred Uskrs, znali su joj, priznat će, dojaditi. Postilo se, inače, kroz cijelu korizmu. No, danas se Katica Švaganović takvih obroka sjeća sa sjetom i smiješkom, ali ne ostaje samo na uspomenama. Slavonska posna jela, koja su se nekada na domaćim trpezama nalazila kroz cijelu korizmu, od zaborava čuvaju Vesele Šokice, čija je Katica članica i čelnica. Riječ je o ženskoj pjevačkoj skupini iz Slavonskog Broda, no područje koje pokrivaju daleko je šire od toga grada.

Profesorica povijesti od kruha radi pravu umjetnost

1/15

- Nas je osam u grupi, svaka iz drugog sela širom Slavonije. Nas dvije-tri smo se upoznale još dok smo išle u školu u Brod, gdje smo kasnije i ostale, udale se, zaposlile, nekada je u gradu bilo posla... Sve smo Šokice. Njegujemo naše običaje i u nošnji, i u hrani, i u riječi, gdje god se predstavljamo. Oživljavamo baš ono staro što se zaboravilo - započinje 70-godišnja Katica Švaganović.

Egzistiraju već 17 godina, a vrlo su aktivne u promicanju tradicije i kulturne baštine slavonskoga kraja. Reakcije su građana diljem Hrvatske itekako pozitivne, a prešle su i granice naše zemlje.

- Nastupale smo u Sloveniji, gdje smo provele tri dana. U Brodu smo odjenule nošnju prije puta, i u Brodu smo ju skinule, po povratku. Gdje god smo išle, bile smo u nošnji. Slovenci su, kao i sam političar Borut Pahor, bili oduševljeni - prisjeća se.

"Po šokački" se nose i njihovi roditelji, pa i one same.

No, posebnu pažnju posvećuju tradicijskoj prehrani. Kao iz rukava istresa, bez gledanja u bilježnice ili kuharice, recepte za čorbu od brašna bundevskog sjemena, koje se nekada često koristilo u slavonskim domaćinstvima... Inače, popularnost mu se vraćala, paralelno s podizanjem svijesti o zdravoj prehrani, jer je takvo brašno bogato proteinima i vjeruje se kako jača imunitet zimi.

- Kada je na stolu bila paradajz čorba, mama nam je znala napraviti i rezance s makom, ili orasima, da se malo zasitimo i zasladimo. Kada je bilo novca, pa smo mogli kupiti čokoladu, onda bi rezance posula čokoladom - priča naša sugovornica.

- Kako kaže moja kći, mi smo posljednja generacija koja još puno starih recepata zna, pa nas zato zovu i mediji, i mlade kuharice - nastavlja Katica.

Narod smo, smatra, "koji sve tuđe prihvaća, a po svome gazi, što je ružno", pa zato one nastoje svakim svojim dahom čuvati naše itekako vrijedno naslijeđe. Vesele Šokice, inače, prepoznatljive su i po svojim pjesmama, posebice bećarcima, a nakon što se hrvatska reprezentacija sa Svjetskog nogometnog prvenstva iz Rusije vratila sa srebrom oko vrata, opjevale su i Marija Mandžukića, koji potječe iz brodskoga kraja.

Što su jeli naši stari: Recepti "Veselih Šokica"  

ČORBA
Sastojci: - litra vode - 4 žlice brašna bundevskog sjemena - začini Priprema: U malo mlake vode razmutiti četiri žlice brašna bundevskog sjemena. Staviti vodu kuhati, a kada prokuha, sipati otopinu i lagano miješati te kuhati još 15 minuta. Zasuti taranom. Po ukusu dodati soli, malo papra ili blago ljutkaste crvene sitne paprike. Napomena: brašno bundevskog sjemena može se kupiti u trgovačkim lancima, ponegdje je pod nazivom brašno od tikve. No, mogu se kupiti i oguljene sjemenke bundeve te samljeti.

Foto: pixabay

SLANA TORTA
Sastojci: - pola kilograma bijelog glatkog brašna - voda - brašno od bundevskog sjemena (petšest šaka, ovisno o ukusu) Priprema: Slično se spravlja kao mlinci: zamijesi se brašno s vodom (vodu se ulijeva dok se ne dobije kompaktna smjesa), napravi se pet ili šest loptica i ispeče pet do šest lokši (listova nalik mlincima) na tavici za palačinke. Svaku lokšu pojedinačno umakati u prokuhanu slanu vodu. 

Potom staviti jednu lokšu, posipati šakom brašna od bundevskog sjemena, dobro ga utisnuti da se to brašno upije, pa staviti sljedeću namočenu lokšu te ponoviti postupak, i tako sve dok se ne potroše lokše. Rezati na kriške kao tortu. Napomena: nadjev od brašna bundevskog sjemena treba biti debljine jedan centimetar, ili manje, ovisno o ukusu. Jelo se nekada za večeru, uz čaj ili toplo mlijeko. 

POSNA SARMA (smjesa je za osam sarmi)
Sastojci: - riža (količina po želji) - 2 krumpira - 1 veća mrkva - 1 veća glavica crvenog luka - 1 češanj bijelog luka - jaje - 2 dl mlake vode - bundevsko brašno (nekoliko žlica) - kiseli kupus - papar, sol Priprema: Naribati krumpir i mrkvu. Izrezati luk na kockice i prepržiti na ulji pa dodati mrkvi i luku. Umiješati i nasjeckan jedan češanj bijelog luka, jaje, mlaku vodu, sve dobro izmiješati i dodati bundevsko brašno, koliko je potrebno da se smjesa zgusne, kako bi se mogla saviti u sarmu. Dodati sol i papar. Umotati u listove kiselog kupusa i staviti kuhati, nakon što zakuha, potrebno je još pola sata. Na kraju dodati zapršku.   

Foto: pixabay

PARADAJZ ČORBA (za dvije osobe)
Sastojci: - pola litre paradajz sosa - 2 dl vode - žlica brašna - šećer - nekoliko komada višanja - sol
Priprema: Prepržiti brašno na ulju, dok ne porumeni. Doliti vodu, da bude tekuće. Uliti paradjaz sos. Ubaciti malo šećera i nekoliko višanja (može smrznutih), radi arome. Zasoliti po ukusu. Prokuhati. Zamijesiti taranu ili trgance bez jaja i zasuti. I Zime su nekada bile dugačke pa se u slavonskim i posavskim selima ova čorba pravila za večeru. Da se "pojača", često su se nakon toga posluživali domaći rezanci s makom, ili kada je bilo novca da se kupi čokolada, rezance posute čokoladom

ČORBA S KISELIM MLIKOM
Sastojci: - pola žlice brašna - voda, ulje, sol - kiselo mlijeko - domaći kruh (kriška)
Priprema: Prepržiti brašno na ulju. Dodati vode, da ne bude gusta smjesa, nego tekuća. Neka proključa, da se brašno dobro skuha. Dodati tri grabilice kiselog mlijeka. Zasoliti po ukusu. Prokuhati, da se zgusne. Izrezati domaći kruh na kockice, prepržiti i prije serviranja posuti tim kockicama. 

POSNA POGAČA
Sastojci: - soda bikarbona (čajna žličica) - pola kilograma brašna - voda - malo ulja
Priprema: U brašnu napraviti rupu u sredini, u koju se stavi soda, sol, umijesiti s vodom, uz pomoć kuhače, da tijesto bude mekše. Dodati malo ulja. Ostaviti da se malo digne. Istresti u nauljenu tepsiju. Prije pečenja, izraditi rijetki jogurt i preliti tijesto, kako bi bilo sočnije, te staviti peći. Izrezati kao kolač i poslužiti. 

ŠOKAČKA POGAČA
Sastojci: - kilogram brašna - jedan svježi kvasac - mlijeko
Priprema: Zamijesiti tijesto, ostaviti da se digne. Premjestiti pa ostaviti da se još malo digne. Prije pečenja, gore zarezati kockice. Staviti peći, a kada bude gotovo, dobro umotati krpom, kako bi se kasnije gornja kora mogla odrezati i podići. Preprži se slanina, potom se izvadi i na  istoj masnoći se preprži izrezan crveni luk. Pogaču, kojoj smo odrezali i podigli gornju koru, zalijemo lukom i masnoćom, a s malo masnoće zalijemo i odrezanu koru. Na pogaču poslažemo preprženu slaninu. Poklopimo gornjom korom. Reže ju se kao riblje ljuske, skida se sloj po sloj.       

Foto: pixabay

DIZANO TIJESTO SA SIROM, ŠUNKOM I SLANINOM
Sastojci: - kilogram bijelog brašna - svježi kvasac - mlijeko - šećer, sol - svježi kravlji sir (malo manje od pola kilograma) - 2 jaja - slanina, šunka ili kobasica
Priprema: Otopiti kvasac u toplom mlijeku i šećeru. Zamijesiti tijesto i ostaviti da se diže. Napraviti u međuvremenu nadjev od svježeg sira, jednog jajeta, malo ulja, soli i papra. Dobro izraditi. Sitno izrezati slaninu, šunku, kobasicu, tko što ima. Dignuti tijesto, premijesiti i razdijeliti na dva dijela. Razvaljati tijesto i po njemu sir pa u sredinu staviti izrezanu šunku i slično te zamotati u rolat. Premazati razmućenim jajetom, posoliti još malo pa peći dok ne porumeni. Ubosti nožem i ako ostane čist, pečeno je. Rezati kao kolač.

Znate li koliko sati dnevno biste trebali spavati za zdrav mozak?

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije