Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Festival graševine u Kutjevu 3. lipnja 2023. godine

Festival graševine u Kutjevu
23.05.2023.
u 15:04

Prekrasan prostor kutjevačkog dvorca ponovno je domaćin Festivalu graševine, vinskoj manifestaciji posvećenoj najvažnijoj hrvatskoj vinskoj sorti, koja će se održati u subotu, 3. lipnja 2023. godine od 10 do 20 sati.

Na zadovoljstvo brojnih ljubitelja vina koji već tradicionalno posjećuju Kutjevo tijekom trajanja festivala, očekuje ih bogat program čiju okosnicu čine vinske radionice i središnji salon vina, u organizaciji Udruge kutjevački vinari i Graševine Croatice, na kojima vinari regije Slavonije i hrvatskog Podunavlja predstavljaju svoja najbolja vina.

Predviđene su tri vinske radionice s vođenim kušanjem vina od strane renomiranih vinskih eksperata – „Kako je nastalo Mačovo brdo?“, „Slavonija vs. Hrvatsko Podunavlje – znanstvena usporedba“ te „Sedam veličanstvenih - retrospektiva dosadašnjih Festivala graševina“. Sve teme radionica su vezane uz vina graševine kako bi se posjetiteljima približila kvaliteta i potencijal ključne hrvatske vinske sorte.

Radionica „Kako je nastalo Mačovo brdo?“ svojevrstan je hommage nedavno preminulo Branku Mihalju, cijenjenom kutjevačkom vinaru i jednom od najboljih proizvođača graševine. Sommelier Mario Meštrović predstavit će vrhunski doživljaj vina Branka Mihalja s njegovog najpoznatijeg položaja Mačovo brdo.

Sommelier Darko Lugarić vodit će radionicu posvećenu sedam najboljih među nagrađivanim vinima dosadašnjih ocjenjivanja graševine u okviru Festivala graševine, a profesor Josip Mesić će uz kušanje znanstveno usporediti vina graševine različitih vinogorja regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje.

Salon vina je organiziran po principu promenadnog kušanja, na način da posjetitelji mogu uz zvuke saksofona kušati uzorke graševina ocijenjene velikim zlatom i šampiona ranijih godina Festivala graševine kao i premijerna izdanja novih graševina na tržištu.

Uz to posjetitelji mogu uživati u gala večerama u vinariji Galić na kojima će renomirani kulinarski chefovi Nikola Raić i Melkior Bašić sljubljivati slijed jela s vinima kutjevačkog vinogorja kao i vinskom maratonu, vinskoj alci, eno-gastro sajmu i drugim događanjima na središnjem gradskom Trgu graševine.

Tijekom Festivala, svi posjetitelji su pozvani da posjete lokalne vinarije te kušaju vrhunska vina Požeško-slavonske županije. Cjelokupan program Festivala graševine dostupan je na web stranici https://festival-grasevine.hr/


FESTIVAL GRAŠEVINE 2023

Program festivala u nastavku:

Radionice

Dvorac Kutjevo, 3. 6.2023. od 10h do 15h

Za sve ljubitelje graševine, u zaštićenom spomeniku graditeljske baštine - dvorcu Kutjevu, održat će se tri radionice: Kako je nastalo Mačovo brdo?, Slavonija vs. Hrvatsko Podunavlje – znanstvena usporedba te 7 veličanstvenih - retrospektiva dosadašnjih Festivala graševina. Radionice su rezultat suradnje Kutjevačkih vinara i Graševine Croatice.

Salon ocjenjenih vina – retrospektiva dosadašnjih festivala

Dvorac Kutjevo, 3.6.2023. od 15 do 17 h

Impozantna rezidencija - dvorac Kutjevo, uz zvučnu kulisu (saksofon), otvara svoja vrata za sve

ljubitelje vina i kušanje uzoraka graševina velikih zlata i šampiona ranijih godina kao i premijerna

izdanja novih graševina na tržištu.

Zabavni program

Trg graševine, 03.06.2023.

Grad Kutjevo i TZ grada Kutjeva organiziraju zabavni program na Trgu graševine uz utrku dječjih traktora, vinski maraton, vinsku alku i koncerte uz štandove kutjevačkih vinara i OPG-ova sa područja grada.

Gala večera

Vinarija Galić, 02. i 03. 06.2023.

U petak 2. lipnja i subotu 3. lipnja održat će se gala večere u vinariji Galić. Slijed jela, od strane vrhunskih chefova, Nikole Raića i poznatog TV lica Melkiora Bašića, bit će sljubljena s vinima kutjevačkog vinogorja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije