Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulagivanje

Europski političari i na praznicima pokušavaju izgledati kao da rade

'French President Francois Hollande (R) shakes hands with residents as he arrives for a meeting focus on employment at the Urban Community of Dunkirk, northern France, July 23, 2103.  REUTERS/Pascal R
Foto: 'PASCAL ROSSIGNOL'
1/3
16.08.2013.
u 12:47

"Nezaposlenost ne ide na godišnji odmor", poručio je francuski predsjednik François Hollande.

"Nezaposlenost ne ide na godišnji odmor", poručio je francuski predsjednik François Hollande koji se ovog ljeta nastojao prikazati kao državnik kojemu je briga o nezaposlenima važnija od osobne potrebe za odmorom. U planiranje ljetovanja najutjecajnijih stranih državnika uvijek su uključene i njihove službe za odnose s javnošću koje brinu da državnici i na odmoru djeluju kao da rade, brinu za državu ili barem dijele sudbinu većine svojih sugrađana. Britanski premijer David Cameron krajem srpnja je sa suprugom proveo tjedan na odmoru u Portugalu, a letjeli su redovnim letom niskobudžetne aviokompanije EasyJet. Francuski predsjednik posebno je pažljiv pri odabiru ljetovališta jer je na vlast prije 15 mjeseci došao dijelom i zahvaljujući tome što su ga birači percipirali kao "gospodina Normalnog". Kako bi se prikazao kao normalan Francuz koji brine o jednom od kroničnih problema francuskog društva – visokoj nezaposlenosti – Hollande je prvi tjedan kolovoza posjetio gradove s visokom nezaposlenošću. Okupljenim građanima u gradu La Roche-sur-Yon objašnjavao je da nezaposlenost ne uzima godišnji odmor, pa neće ni on i stoga je tu s njima. No, susret s nezaposlenom 50-godišnjakinjom Nathalie Michaud nije bio tako ugodan za socijalističkog predsjednika.

– Godinu i pol tražim posao. Morala sam se useliti natrag k roditeljima jer ne mogu naći posao. Što ćete učiniti za ljude poput mene – ljutito je pitala gospođa Michaud u razgovoru koji je snimila kamera.

– Zato smo ovdje, da pronađemo rješenja – odgovorio joj je Hollande.

– Ne, ja želim znati što ćete učiniti? Nemate ništa konkretno u ovom trenutku – kritizirala je građanka iznenađenog predsjednika.

Broj nezaposlenih u Francuskoj dosegao je 3,27 milijuna, što je 11,2 posto više nezaposlenih nego što ih je bilo prije godinu dana. Odlučivši dio svog godišnjeg odmora posvetiti problemima nezaposlenih, predsjednik Hollande želio je pokazati da je posvećen rješavanju njihova problema.

No, Hollande se ipak nije potpuno odrekao godišnjeg odmora. Ovaj tjedan se odmara sa svojom partnericom Valerie Trierweiler, ali za razliku od prošle godine, kad su za ljetovanje odabrali ljetnu predsjedničku rezidenciju Fort de Brégançon, sada je Hollande za odmor odabrao Pavilion de la Lanterne, državnu vilu u blizini Versaillesa. Predsjednik Hollande zahtijevao je od članova svoje vlade da uzmu kratak odmor, da ga provedu u Francuskoj i da budu dostupni za slučaj da se pojavi neki važan zadatak. Vila Lanterne udaljena je samo 30-ak minuta vožnje od Elizejske palače, tako da se i Hollande, teoretski, u svakom trenutku može pojaviti u uredu. No, Pavilion de la Lanterne nije odabrao samo zbog blizine Parizu, nego i zbog lošeg iskustva s prošlogodišnjeg ljetovanja.

– Fort de Brégançon, gdje smo ljetovali prošlog kolovoza, vrlo je lijepo mjesto, ali ondje je teško zadržati privatnost. Svaki izlazak se pretvori u opsadu fotoreportera, što ostavlja dojam da se želimo eksponirati. Mi kao par to ne želimo – otkrila je prva dama Valerie Trierweiler u razgovoru za nedjeljno izdanje lista Le Parisien. Dodala je kako će ona tijekom odmora čitati knjige i voziti bicikl, a predsjednik Hollande čitati pisma građana koja inače nema vremena osobno čitati, a kojih dobiva oko pet tisuća na mjesec.

Britanski premijer David Cameron redovito prepusti svojim PR službama da organiziraju jedan trenutak tijekom njegova ljetovanja u kojima se on i supruga pojave pred fotoreporterima. Ovoga ljeta snimateljima je bilo dopušteno da ga fotografiraju u ribarnici u portugalskom gradu Aljezuru. Snimljen je kako sa suprugom bira lignje kod jedne prodavačice i zatim izlazi iz ribarnice noseći malu bijelu vrećicu. Prošle godine takav pomno režirani trenutak bio je na terasi kafića u jednom gradu u talijanskoj Toscani. Ured britanskog premijera trudi se da mediji budu "nahranjeni" snimkama iz takvog dogovorenog trenutka i da ostatak vremena nemaju priliku fotografirati premijera Camerona. On je u Portugalu proveo tjedan dana krajem srpnja, no prije toga je, krajem svibnja, proveo tjedan dana na odmoru na španjolskom otoku Ibizi, a još se planira odmarati po tjedan dana u Škotskoj i u Cornwallu na krajnjem jugozapadu Engleske. Jedan tabloid kritizirao ga je da korištenjem niskobudžetne aviokompanije nastoji ostaviti dojam skromnosti, a zapravo ima ne jedan nego čak četiri ljetna godišnja odmora.

Španjolski premijer Mariano Rajoy, koji se bori protiv rekordno visoke nezaposlenosti, a pod pritiskom je i zbog skandala u vlastitoj stranci koji neodoljivo podsjeća na Sanadera, HDZ i Fimi Mediju, uzeo je 20-dnevni godišnji odmor. Nizozemski premijer Mark Rutte uzeo je tri tjedna godišnjeg odmora koje provodi u zemlji i inozemstvu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel također je uzela tri tjedna godišnjeg odmora, s kojeg se vratila prekjučer. Na odmoru je "napunila baterije" za 56 predizbornih skupova do izbora 22. rujna. Prvo pojavljivanje nakon odmora imala je na skupu u Seligenstadtu prije dva dana. Angela Merkel redovito provodi ljetni odmor planinareći sa suprugom i prijateljima u južnom Tirolu u Italiji. No, ponekad se odmara i na talijanskom otoku Ischia, gdje je ove godine tijekom Uskršnjih blagdana snimljena na bazenu i na malom brodu. Paparazzo fotografi snimili su je bez njezina znanja, a fotografije su poslije završile na naslovnici tabloida Bild popraćene naslovima "Merkeličin tajni obiteljski život" i "Merkel kakvu nikad niste vidjeli". Kancelarki je zbog tih fotografija bilo neugodno, otkrio je novinarima njezin glasnogovornik Georg Streiter.

– Te su fotografije snimljene s nekog skrovitog mjesta. Ako poznajete kancelarku, znate da ona ne voli pozirati fotografima. Vjerojatno i sami shvaćate da nije opuštajuće otići negdje na odmor i imati osjećaj da teleobjektivi vire iza svakog ugla – rekao je glasnogovornik.

>>Kuhari Obame, Hollandea i Napolitana kuhali za beskućnike

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije