Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Epidemiolog tvrdi: Ova namirnica je zdravija ako je konzervirana

shutterstock
06.02.2024.
u 10:30

'Zamrzavanje i konzerviranje hrane ne samo da je jeftinije i praktičnije te smanjuje otpad, nego u nekim slučajevima može biti i zdravije'.

Iako većina nas ne ispuni ovu dnevnu kvotu, preporučuje se jesti najmanje pet porcija voća i povrća dnevno kako bi dobili sve potrebne hranjive tvari. Naravno, svježe voće i povrće idealan su izbor, ali epidemiolog Tim Spector tvrdi da su neke namirnice bolje konzervirane ili smrznute, piše City Magazine.

'Uvijek sam mislio da svježe znači bolje, ali to nije slučaj. Zamrzavanje i konzerviranje hrane ne samo da je jeftinije i praktičnije te smanjuje otpad, nego u nekim slučajevima može biti i zdravije', rekao je u videu na svom Instagram profilu.

 

Rajčica je jedna od tih namirnica, tvrdi epidemiolog. Riječ je o voću koje je izvor likopena, oblika karotena koji je povezan smanjenim rizikom od moždanog udara, bolesti srca i raka. 'Zanimljivo je da u konzerviranim rajčicama ima više likopena nego u svježim rajčicama', dodao je referirajući se na znanstvenu studiju objavljenu u časopisu Prostate Cancer and Prostatic Diseases Journal 2018.

Studija koja je uključivala više od 260 tisuća sudionika otkrila je da je 'veća konzumacija rajčice povezana sa smanjenim rizikom od raka prostate', kao i da je to posebno povezano s 'jelima koja se pripremaju od kuhane rajčice i umacima od rajčice' Poveznica nije uočena kod konzumacije sirove rajčice.

VEZANI ČLANCI: 

Druga studija iz 2019. godine zaključila je da su visoki unos ili visoke koncentracije likopena povezani sa značajnim smanjenjem rizika od moždanog udara (26%), smrtnosti (37%) i kardiovaskularnih bolesti (14%). 'Ne morate biti snob kada je riječ o hrani. Konzervirana i smrznuta hrana nisu loš izbor. Primjerice, smrznuti grašak zapravo zadržava više vitamina C nego svježi', rekao je Spector te dodao da konzumiramo smrznuti špinat jer može pomoći da apsorbiramo više željeza nego kad je svjež.

Rajčice vam brzo omekšaju nakon kupnje? Evo gdje biste ih trebali pohraniti da ostanu svježe i ukusne

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije