Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezultati istraživanja

Dvije čaše vina navečer mogu vam pomoći da smršavite: Skoro kao vježbanje!

Shutterstock
25.03.2024.
u 16:08

Novije studije potvrdile su to i otkrile da umjereno pijenje može imati neke zdravstvene prednosti

Za mnoge je čaša-dvije vina uz večeru uobičajena pojava. No, ako ste ikada osjetili malu grižnju savjesti zbog kaloričnog sadržaja čaše vina, znanstvenici s Washington State and Harvard Medical School mogu vam pomoći da ublažite taj osjećaj krivnje.

Znanstvenici su tako otkrili da crno vino pomaže pri mršavljenju. Naime, crno vino sadrži resveratrol, sekundarnu biljnu tvar koja bijelu biljnu mast pretvara u smeđu. A ovu drugu organizam lakše sagorijeva, tvrde znanstvenici - stoga vino olakšava mršavljenje, osobito ako se pije prije spavanja, piše Mirror. 

VEZANI ČLANCI:

Za istraživanje je razdoblju od 13 godina ispitano 20.000 žena. Znanstvenici su, između ostaloga, došli do zaključka da dvije čaše vina dnevno smanjuju rizik od pretilosti za 70 posto. U drugom istraživanju otkrili su da resveratrol pomaže smanjiti apetit. Istraživanje koje je proveo Jason Dyck sa sveučilišta otkrilo je da su zdravstvene prednosti resveratrola, spoja koji se nalazi u crnom vinu, slične onima koje dobivamo vježbanjem. Resveratrol djeluje jer sprječava masne stanice da dobiju više masti.

Ako niste ljubitelj crnog vina, ali želite iskoristiti pozitivan utjecaj sekundarnih biljnih tvari, trebate znati da se resveratrol nalazi i u borovnicama, jagodama i grožđu. Ali za najbolje rezultate to mora biti navečer - to se nažalost ne odnosi na čašu za ručak. Očito će kalorije iz vina pomoći u obuzdavanju žudnje za kasnim noćnim grickalicama - što je veliki uzrok debljanja. Niste potpuno uvjereni? Sveučilište u Danskoj također je otkrilo da ljudi koji svakodnevno piju imaju tanji struk od onih koji apstiniraju od vina.

Novije studije potvrdile su to i otkrile da umjereno pijenje može imati neke zdravstvene prednosti. Na primjer, istraživanje iz 2019. u časopisu Neuropharmacology pokazalo je da bi resveratrol mogao imati antistresne učinke. Druga recenzija navodi studije koje tvrde da je utvrđeno da vino poboljšava razinu kolesterola i krvnog tlaka te smanjuje rizik od srčanog udara.

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije