Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Dupilumab, prva ciljana biološka terapija za liječenje atopijskog dermatitisa odobrena u Europskoj uniji

Dupilumab, prva ciljana biološka terapija za liječenje atopijskog dermatitisa
Foto: Shutterstock
28.05.2018.
u 16:31

Bolesnici s umjerenim do teškim atopijskim dermatitisom dobit će priliku da se bolje liječe uz općenito poboljšanje kvalitete života

Sanofi, jedna od najvećih svjetskih farmaceutskih kompanija i vodeća američka biotehnološka tvrtka Regeneron Pharmaceuticals objavili su u rujnu ove godine odobrenje Europske komisije za lijek dupilumab u liječenju odraslih osoba s umjerenim do teškim atopijskim dermatitisom koji su kandidati za sistemsku terapiju.

Dupilumab je prva ciljana biološka te­rapija za liječenje atopijskog dermati­tisa, odobrena u Europskoj uniji, koja bi mogla značajno pomoći u liječenju ovih bolesnika. Bolesnici s umjerenim do teškim atopijskim dermatitisom do­biti će priliku da bolje liječe svoju bolest uz općenito poboljšanje kvalitete živo­ta. Dupilumab je monoklonsko protu­tijelo ljudskog podrijetla dizajnirano da usporava ili u potpunosti sprječava utjecaj interleukina, supstanci odgo­vornih za nastanak upale.

Kronična upalna bolest

Atopijski dermatitis je kronična upal­na bolest sa simptomima koji se često pojavljuju kao crvenilo i osip na koži, a često se javljaju i kao trajne lezije na koži. Bolest je neizlječiva i može uveli­ke utjecati na kvalitetu života bolesnika i njihovih obitelji. Približno 4,4% popu­lacije u Europi ima atopijski dermatitis.

Umjereni do teški atopijski dermatitis karakterizira osip koji često prekriva većinu tijela i može uključivati intenzi­van, trajni svrbež i suhu kožu, pucanje, crvenilo, kraste i sekreciju. Svrbež je je­dan od najtežih simptoma te može biti veoma iscrpljujući za bolesnika onemo­gućavajući ga u izvođenju normalnih dnevnih aktivnosti. Bolesnici s umjere­nim do teškim atopijskim dermatitisom imaju smanjenu kvalitetu života, uklju­čujući poremećaj spavanja, povećanu anksioznost i depresiju koje uzrokuje njihova primarna bolest. Time je pored fizičkog, psiho-socijalni učinak bolesti na bolesnike s atopijskim dermatitisom značajan zbog osjećaja anksioznosti, srama te izolacije od društva.

Smanjena kvaliteta života

Utjecaj atopijskog dermatitisa ne pre­staje samo na bolesniku. Također, predstavlja veliki teret i njihovim obite­ljima, zdravstvenom sustavu i društvu jer je socijalni i mentalni status bolesni­ka znatno narušen. Život s atopijskim dermatitisom može značiti mnogo iz­gubljenih radnih dana i smanjenu pro­duktivnost kao i česte posjete liječniku te bolovanja.

Trenutno su za liječenje atopijskog der­matitisa dostupne emolijantne kreme ili kreme s kortikostroidima te inhibi­torima kalcineurina koje ublažavaju simptome, ali nose rizik neželjenih nuspojava na koži te za organizam u cjelini. Za bolesnike s umjerenim do teškim atopijskim dermatitisom takvo liječenje ne pruža adekvatnu kontrolu bolesti. Također sistemska terapija kor­tikosteroidima i ciklosporinom, koja se koristi u liječenju, nosi rizik ozbiljnih nuspojava za bolesnike te se primje­njuje u ograničenom vremenskom razdoblju.

Glavni pokretači upale u atopijskom dermatitisu su kemijske supstance interleukini. Dupilumab je dizajniran tako da usporava ili potpuno sprečava njihov utjecaj na nastanak upale.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije