Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
epidemija pušenja

Duhanska industrija velika je prepreka svjetskoj borbi protiv raka i srčanih bolesti

Cigarete
Foto: Reuters
1/5
14.08.2018.
u 09:42

STOP će štititi potrošače ukazujući na prikrivene postupke duhanske industrije, uključujući marketing kojem su cilj djeca, ocjenjuje Michael Bloomberg, svjetski ambasador Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

Zaklada milijardera i bivšeg gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga otkrila je imena organizacija odabranih da vode STOP, nevladinu organizaciju koja će raspolagati s 20 milijuna dolara na tri godine, zaduženu za razotkrivanje "prevarantske prakse" duhanske industrije. 

Sveučilište Bath u V. Britaniji, Svjetski centar za dobro upravljanje u borbi protiv duhana (Tajland) i Međunarodni savez protiv tuberkuloze i bolesti dišnih puteva (Pariz) vodit će "kolektivno novu svjetsku skupinu za nadzor industrije duhana: STOP (Zaustaviti organizacije i proizvode duhanske industrije)".   

"Zajedno, oni mogu pridonijeti spašavanju brojnih života", kazao je Bloomberg. 

Skupina će objavljivati izvješća o istrazi "prevarantskih strategija" duhanske industrije i opskrbljivati oruđem i materijalom za osposobljavanje zemlje slabih ili srednjih prihoda za borbu protiv njezina utjecaja. 

"STOP će štititi potrošače ukazujući na prikrivene postupke duhanske industrije, uključujući marketing kojem su cilj djeca", ocjenjuje Michael Bloomberg, svjetski ambasador Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za neprenosive bolesti i osnivač Bloomberg Philanthropies. 

Zaklada bivšeg gradonačelnika New Yorka Bloomberg Philanthropies uložila je više od milijardu dolara od 2007. u borbu protiv pušenja u svijetu. 

"Duhanska industrija velika je prepreka svjetskoj borbi protiv raka i srčanih bolesti", prokomentirao je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije u priopćenju zaklade. 

Prema podacima WHO-a, preko 80 posto pušača u svijetu živi u zemljama sa slabim ili srednjim prihodima. Epidemija pušenja svake godine odnose živote sedam milijuna ljudi, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija. 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar nekakav
nekakav
14:54 14.08.2018.

kolko košta liječenje bolesnika čija je bolest isključivo rezultat pušenja? s koliko godina se dijagnosticira rak pluća? kolko godina je imao sad najpoznatiji bolesnik kad su mu otkrili rak? 70 godina... kolko je s tom dijagnozom jadnik živio? godinu dana. još jednom ponavljam pitanje, kolko je njegovo liječenje koštalo? malo, zanemarivo malo u odnosu na ono kolko je on uplatio u zdravstveni sustav. on je prosječni bolesnik po tom pitanju. nema raka pluća 'od pušenja' sa 30 godina, rijetko sa 40, već su sve to starci, liječenja nema baš nekog, pa sve obično, nažalost, završava smrću. za razliku od dijabetičara i sličnih, čije liječenje košta i košta. ili pak srčanih, ii tlakaši, koji su ipak glavni pacijenti... zašto ne zabraniti sve prerađevine za koje je jasno da su krivac za zdravlje, tj. bolesti krvožilnog sustava?! ono, zabrani cigarete, ne samo dizati poreze i trošarine (koji naziv za porez...), zabrani i uzgoj duhana, ako zbilja misliš i tvrdiš da je krivac za bolesti i da je liječenje skupo... znate nekog stogodišnjaka, a da nije pušio? pitam.... jer ga ja ne znam. svi puše! bili oni kinezi, japanci, francuzi... svašta, samo da se novci uzmu. što ne dignete porez na alkoholna pića, ceste su nam pune pijanaca koji rade saobraćajke... ono, ne pušim, a ni ne pijem, samo razmišljam...

ZN
znam
10:40 14.08.2018.

Punih 60 godina trebalo je da se duhanska industrija i pusenje stavi tamo gdje treba: uzrocnik mnogih bolesti. Marketing je bio napravljen do savrsenstva; treba prodati otrov pod nesto sto je moderno, posebno mladima. Jako puno je ljudi iz marketingaga duhanske industrije preslo u telekomunikacijsku industriju koja je trenutno zagadjivac broj 1 u svijetu. Prednost u poredjenju sa pusenjem je da ne smrdi ali zagadjuje 24/7. Uz to vise je cool nego pusenje. Nadam se da nece trebati isti broj godina kao za duhansku industriju da se telekomunikacijska industrija svrsta kao zagadjivac, uzrocnik bolesti.

MI
midea
12:42 14.08.2018.

dolazi nova pošast .....5 g mreža !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije