Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arganovo ulje

Drvo života za zdravlje, lijek i ljepotu

ulje
Arhiva
18.11.2010.
u 09:00

Ulje se još uvijek dobiva na tradicionalan način, a proizvode ga isključivo žene koje beru arganove orahe, razbijaju ih kamenom i melju

Arganovo ulje prava je poslastica za kožu i kosu. Drvo argana (Argania spinosa) raste još samo u jugozapadnom dijelu Maroka, no kako ga je vrlo malo, pod zaštitom je UNESCO-a. Riječ je o drvu koje je otporno na sušu i visoke temperature, a ima jedinstvenu sposobnost da, nakon što naizgled odumre, nakon 7 godina ponovno izbacuje mladice.

Rade ga samo žene

Zbog toga je simbol strpljivost i izdržljivost te je poznato i kao „drvo života“. Iznimno blagotvorno djeluje na zdravlje, a ulje njegova ploda Marokanci i Berberi koriste kao zaštitu od vjetra i sunca. Preporučuje se za njegu dječje kože, za tretman ekcema, za masažu kod artritisa te za njegu u kozmetičke svrhe.

Ulje se još uvijek dobiva na tradicionalan način, a proizvode ga isključivo žene koje beru arganove orahe, razbijaju ih kamenom i melju.

Smeđa pasta (amlou) se ručno gnječi kako bi se iz nje istisnulo ulje. Za jednu litru arganovog ulja potrebno je oko 100 kilograma svježih plodova, a postupak traje i do 16 sati.

Dragocjeno i učinkovito

Pasta se ne baca nego se zaslađena jede kao namaz, a drvo i lupine oraha služe za loženje.

Arganovo ulje u kulinarstvu upotrebljava se u preljevima za salate ili kao dodatak kus-kusu. Sadrži nezasićene masne kiseline i vitamin E.

Zanimljiv je podatak da arganovo ulje ne začepljuje pore i brzo upija pa ne ostavlja masne tragove i može se koristi na svakom tipu kože. S obzirom da brojne pozitivne učinke i cijena mu je - konkretna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije